MEDICINA

Pokoli, de ezért fáj most mindenkinek a feje

Elég gyakran jönnek-mennek a frontok, ennek sajnos elég erős jele van. Menetrendszerűen érkezi a brutális fejfájás. Mit tegyünk?

Nem egyszerű átélni a napokban az időjárási frontok vonulását. Nem csoda, ha fáj a fejünk. Pokoli kínokat lehet ilyenkor megélni. Ezekben a napokban sokkal többen fordulnak orvoshoz is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 


Fotó: 123 RF

Így hatnak a változások

Szakemberek sem tudják, miért hat az időjárás ennyire erőteljesen az emberre. Valószínű több oka is van, genetika és neurológiai eltérések lehetnek. Egyik frontérzékenység sem zárja ki a másik jelenlétét. A hidegfrontnál emelkedik a vérnyomás, a melegnél jellemző a fejfájás, ami sok embert kínoz. Előfordulhat, hogy hidegfrontnál van valakinek migrénje, de általában ezeknek az embereknek melegfront alatt is fáj a feje. Sokszor nem is azonosítjuk ezeket a tüneteket, és nem figyeljük meg a változásokkal járó különbségeket. A front miatt a vérnyomásunk is ingadozhat, emiatt érezhetünk tarkótáji fejfájást. Az, hogy kire milyen hatással vannak a frontok, az az egyéni érzékenységtől függ.

Hogyan csökkentsük a tüneteket?

Hiába maradunk otthon, olyankor is megérezhetjük az időjárás változását. Sokszor a gyógyszerek sem hatnak. Nagyon fontos a nagy mennyiségű folyadék, víz bevitele a szervezetbe. Vannak nagyon érzékeny emberek, akiknek ilyenkor több pihenésre is szükségük van. Az sem mindegy, hogy milyen életmódot élünk, hiszen az immunrendszert erősíti a folyamatos mozgás, helyes étkezés. Érdemes gyógyteákat fogyasztani, illóolajokat használni. Szélsőséges esetben a legjobb megoldás az orvosi segítség.

Mit fogyasszunk melegfron hatása alatt?

Érdemes a káliumot pótolni a szervezetben. Ezt burgonyában, karfiolban, olajos magvakban, halban, paradicsomban megtaláljuk. B2-, C- és K-vitamint is fogyasszunk. Ilyenkor vigyél a szervezetedbe savanyúkáposztát, tejet, túrót, zöldfőzelékeket.

Mi segíthet hidgfronti hatásnál?

Szükséges ilyenkor B1-, D-, E-vitamint pótolni, melyeket halban, tojásban és élesztőben is találunk.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?