Létrehozva: 2021.03.08.

Ijesztő dolog derült ki a rántott húsról

Mi, magyarok el sem tudnánk képzelni egy ünnepi ebédet rántott hús nélkül. A kutatók viszont ijesztő összefüggésre derítettek fényt a rántott ételek és a szívbetegségek között.

A kínai Sencseni Egyetem kutatói a bő zsiradékban kirántott ételeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálták, és arra jutottak, hogy már kis mennyiségű rántott hús is növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Akármennyire is szeretjük, érdemes kevesebbet fogyasztani belőle!
Fotó: Pixabay.com

A kínai kutatók egy meta-analízis során 19 korábbi tanulmány eredményeit tekintették át. Ebből 17-et találtak a témához megfelelőnek, így összesen 560 ember adatait vizsgálták és vetették össze. A tanulmányok készítése során 36 727 szív- és érrendszeri vészhelyzetet, például szívinfarktust és stroke-ot jelentettek. Ezek előfordulását vették össze a kutatók a résztvevők étkezési szokásaival, főleg azzal, mennyi bő zsiradékban kirántott ételt fogyasztanak. Ilyen ételek – bár mi, magyarok különösen szeretjük őket – nem csak a magyar konyhában fordulnak elő nagy számban, más nemzetek konyhaművészetének is részei. Hat másik tanulmányt is átnéztek, ezek a rántott ételek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben történt elhalálozás esélyének kapcsolatát vizsgálták. Ezek 750 ezer ember adatait tartalmazták, közülük a megfigyelés csaknem 10 éves időtartama alatt 85906-an hunytak el. A tudósok az adatok összevetése során statisztikai következtetéseket vontak le. Ezek azonban riasztóak.

Nem csak a rántott hús, hanem minden rántott étel veszélyes lehet!
Fotó: Pixabay.com

Huszonnyolcszor nagyobb is lehet a rizikó

Bár az egészséges táplálkozás hívei közül sokan azt állítják, hogy mindent szabad enni, csak mértékkel, a rántott ételek, köztük a rántott hús esetében ez sajnos, úgy tűnik, nem igaz. Ezek az ételek ugyanis a Sencseni Egyetem kutatói szerint már kis mennyiségben is károsak, mégpedig nem is kicsit. Már 114 gramm rántott étel elfogyasztása után is nő a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye, és minél többször eszik valaki ilyesmit, annál veszélyeztetettebbé válik. A legtöbb rántott ételt fogyasztók esetében a szív- és érrendszeri problémák esélye huszonnyolcszor nagyobb, mint azoknál, akiknek az étrendjében a legkevesebb rántott hús és más rántott étel szerepel. A legtöbb rántott ételt fogyasztóknak 22 százalékkal nagyobb az esélyük a szívkoszorúér-betegségre, és 37 százalékkal nagyobb a szívelégtelenségre, mint a legkevesebb ilyesmit fogyasztó társaiknak.

A rántott hús minden kockázati tényezőt felerősít

Az eddig sem volt titok, hogy a zsiradékban, egyszerű szénhidrátokban és cukorban meglehetősen gazdag nyugati típusú étrend nem túl egészséges. Az azonban a kutatókat is meglepte, hogy a rántott hús ennyire problémás étel lehet. A rántott hús gyakori fogyasztása és a halálozás között szerencsére nem találtak ilyen egyértelmű összefüggést, és a kutatók is hangsúlyozzák, hogy következtetéseik egyelőre statisztikai adatokon alapulnak.

Az azonban tény, hogy a bő zsiradékban sült ételek növelik az elhízás esélyét, ami a szív- és érrendszeri betegségek egyik legkomolyabb rizikófaktora. Ráadásul a rántott hús és a többi rántott étel fogyasztása növeli a koleszterinszintet és a transz-zsírsavak mennyiségét a vérben, ráadásul olyan kémiai vegyületeket szabadít fel, amelyek beindítják és fokozzák a gyulladásos folyamatokat, valamint általában a sótartalmuk is nagyon magas. Ezek pedig egyenként sem tesznek jót a szív és az érrendszer egészségének.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Akár 8 ezer dollárt is kereshet óránként a világ egyik legjobban fizetett hivatásos sellője

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

magyarnemzet.hu

A Soros–Clinton klán üdvöskéjével bulizott Korányi és felesége

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

vg.hu

Nincs még késő lehajolni az ingyen 150 ezer forintért

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Házasság első látásra: Nem hiszed el, milyen kínos titok derült ki Csabiról

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet