MEDICINA

Segítség monitorfüggő a gyerekem!

Gondoltad volna, hogy a monitorfüggőség egy viselkedési zavar, mely főleg a kamaszokat érinti? Mit tehetsz, hogy ne legyen teljesen kocka a gyereked!
  • Szerző: Ripost

Napjainkban egyre jobban előtérbe kerülnek a következő fogalmak: facebook-, monitor- vagy éppen mobilfüggőség. Egy közös van ezekben az idővel súlyossá váló viselkedészavarokban, hogy legfőképp a kamaszokat érinti.

A monitorfüggőség minden képernyővel rendelkező műszaki tárgytól kialakulhat, legyen az tévé, számítógép, vagy mobiltelefon. Az is lényegtelen, hogy éppen egy közösségi oldalon posztol egész nap, vagy csak képeket nézeget a gyermek. A végkifejlet ugyanaz. Megszűnnek a szociális kapcsolatai, a valóságban nem kommunikál. Egy idő után már csak a virtuális térben képes gondolkodni is.

Már a totyogók is

A mai gyerekek már babakoruktól ebben a virtuális világban élnek. Õk már egy másik generáció, hiszen az életük szerves részét képezi a számítástechnika. Ezért nem szabad tiltani őket azzal a felkiáltással, hogy te is megvoltál gyerekként a számítógép nélkül. Nem hinnéd, de nagyon sok hasznos információt tanulhat is a gyerek a különféle programokból, videókból.

Szabj határt

Természetesen az is nagyon fontos, hogy te szülőként milyen példát mutatsz. Ha azt látja a kicsi, hogy a felnőttek is sok időt töltenek a gép előtt, ne várj tőle sem mást! Azonban szabj határt ennek! Kösd ki, hogy naponta maximum mennyi időt tölthet a gyerek a monitor előtt és ezt tartsd is be.

Ha egészen kis korban így teszel, később nem lesz függő a gyereked.

Más játékok

Sok tini nem is tudja milyen jó egy családi társasjátékozás, esetleg egy magányos könyvolvasás. Vezesd be ezek szépségeibe is! Ne kötelezd, hogy most olvasson el egy könyvet. Legyél ravasz! Próbáld úgy tálalni a könyv szépségeit, hogy érdekelni kezdje.

Nem jó, ha elzárod

Nem jó módszer, ha belépési kódhoz kötöd a számítógépre való feljutást. A mai gyerekek ugyanis sokkal ügyesebbek annál, mint amilyen te valaha is leszel! Egy kód feltörése pedig csak egy újabb kihívás lesz a számára.

Dicséret is lehet

Sokan javasolják, hogy a számítógép legyen jutalom. Ha jó jegyet hoz haza, vagy jól teljesít, akkor bónusz időt kaphat a gépen. Ez akár jó is lehet, persze általánosan nem biztos, hogy alkalmazható, hiszen minden gyerek másképpen motiválható.

Ha már függő

A függőséget könnyen észreveheted. Az egyik legjellemzőbb ilyen tünete például, ha éppen nem a monitor előtt ül, akkor ideges. Tördeli a kezét, fel alá járkál, feszült. Minden vágya, hogy azonnal visszaüljön. Tényleges elvonási tüneteket produkálhat. Ha ilyet tapasztalsz, akkor már nincs más út, csak egy pszichológus. Hiszen a súlyos problémákat már te magad nem fogod tudni otthon kezelni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?