MEDICINA

Súlyos betegség egy ártatlan csóktól

A forró nyári éjszakákon elcsattanó meggondolatlan csókok nem csak érzelmeidet kavarhatják fel! Olyan baktériumok kerülhetnek a szádba, melyektől nagyon csúnyán megbetegedhetsz.

Egyre gyakrabban üti fel a fejét a mirigyláz a fiatalok körében. Bár a betegség tünetei gyakran szinte észrevétlenek, sok háziorvos panaszkodik, hogy megszaporodott a mononukleózis tüneteivel hozzájuk fordulók száma. Ami pedig aggodalomra ad okot, hogy a súlyos tünetek már 10-12 éves korban jelentkezhetnek.

Csókláz: tinik réme

A csókbetegség (mononucleosis infectiosa) leginkább a serdülőket veszélyezteti. Magas lázzal, torokfájással, nyirokcsomó megnagyobbodással jár. Hidegrázás, fejfájás, gyengeség, izom- és ízületi fájdalom, hasfájás esetleg kiütés kísérheti.

A mirigylázként is ismert fertőző herpeszvírus tüneteit könnyű összetéveszteni az influenzával vagy az egyszerű mandulagyulladással.

A betegség lappangási ideje több hétig is eltarthat, és a lefolyása is hasonlóan hosszú lehet. A láz és a levertség mellett megduzzadhatnak a nyirokmirigyek, súlyos esetben megnagyobbodhat a máj és a lép is. Így akár következtethetünk leukémiára is, ami szintén hasonló tüneteket produkálhat.

A vizsgálatok szerint a magyar gyerekek 90 százaléka 18 éves kora előtt átesik a mononukleózison, szinte tünetmentesen. Mivel a vírus nem csak csók útján terjed, könnyen átadható például közös evőeszközzel, vagy ha egymás után iszunk, pont úgy, mint bármelyik herpeszvírus. Ezért a betegség nem csak a serdülőket veszélyezteti, hanem a fiatalabb korosztályt is.

Pontos diagnózis, kezelés

Érdemes vigyázni! Nem tanácsos érintkezni senkivel, akinek ilyen tünetei vannak, mert ez a betegség több hétig is tarthat! Ha mégis elkaptuk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy megelőzzük a súlyos szövődményeket.

Sajnos a csókláz szövődményeként akár sárgaság is kialakulhat. Szélsőséges esetben annyira megduzzadhat a lép, hogy kihasadva belső vérzéseket okoz. Fontos tehát a tünetek mielőbbi helyes beazonosítása!

A legfontosabb a lázcsillapítás és az ágynyugalom. Ha mandula felülfertőződik, szükség lehet antibiotikumos kezelésre.

Súlyosabb esetekben a kórházi kezelés elkerülhetetlen.

Érdekesség, hogy ha átestünk a betegségen, a vírus egész életünkben a szervezetünkben marad. Ennek ellenére nem jellemző, hogy többször fellángolna és krónikussá válna. Ha mégis, érdemes az alapos kivizsgálás mellett döntenünk.

És ezeket olvastad már?