MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha reggelente kinyomod az ébresztőt

Sokak szerint valóságos áldás a szundi gomb az ébresztőórákon, telefonokon. Hiszen nagyon jól tud esni egy picit visszaaludni reggel! De vajon jót tesz ez a szervezetednek?
címkék:
  • Szerző:

Minden ébresztőórán, rádión és mobiltelefonon ott a szundi gomb, ami kilenc vagy tíz perccel a megnyomás után újra ébreszt. Sokan használják is, hiszen egy álmos reggelen nagyon jóleső érzés még egy pár percet pihenni. Ha néha-néha kinyomod az ébresztőt, valóban úgy érezheted, hogy csodát tett az az extra tíz perc szundikálás; ám hosszú távon a szundi gomb rendszeres nyomkodása komoly károkat okozhat nem csupán az állóképességednek, de az egészségednek is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szundi gomb rendszeres nyomkodása hosszú távon súlyos károkat okozhat. Fotó: Pexels.com

Az alvás ugyanis egymást követő ciklusokból áll; egyénfüggő, de általában egy alvási ciklus 90 perc, és akkor pihened ki magad éjjel, ha legalább 5-6 ilyen ciklus végigment. Amikor elalszol, az első fázis az éber és alvó állapot közötti szendergés; ezt követi egy felületes alvás, majd a közép-mély alvás, utána a legmélyebb alvás fázisa, majd a REM fázis. Utóbbi a legéberebb állapot alvás közben, ilyenkor szoktunk álmodni is. Ezután az egész ciklus kezdődik elölről; a szundi gomb pedig alaposan összezavarja az egészet, hiszen legtöbbször vagy a szendergés, vagy a felületi alvás közben ébreszt fel újra. Ha ez minden reggel megtörténik, annak kézzel fogható következményei lesznek.

Az ébresztő utáni visszaalvás alaposan belezavar az alvási ciklusba. Fotó: Pixabay

1. Egész nap fáradt leszel

Egy felmérésből kiderült, hogy akik rendszeresen kinyomják az ébresztőt, egész nap kimerültnek érzik magukat; sokszor jobban, mintha nem aludtak volna eleget. Csökkenhet a koncentrálóképességed, kevésbé leszel fizikailag aktív, és hosszú távon alvászavar is kialakulhat.

Kávé 02

Fotó: Pixabay.com

2. Gyomorpanaszokat okozhat

A szundi nyomkodása összezavarja a szervezet belső óráját, és olyan hatásokat vált ki, mintha rendszertelenül és keveset aludnál. Ha nincs rendszer a lefekvésben, felkelésben, az éjszakai alvás sokkal felületesebb. Ez pedig hosszabb távon emésztési zavarokhoz vezethet.

3. Legyengít az immunrendszert

Ha minden reggel többször is visszaalszol és felébredsz, a rossz alvás miatt az immunrendszered legyengülhet, és könnyebben elkapod a fertőzéseket. A rendszeres alváshiány ugyanis gyengíti a szervezet természetes védekezőképességét.

Hátha 01

Fotó: Pixabay.com

4. Megviseli a bőrödet

Még a leggondosabb bőrápolás mellett is látható jelei lesznek, ha nem alszol kielégítően; ilyenkor ugyanis a szervezet stresszhormonokat termel, amik gyulladáshoz, eltömődött pólusokhoz vezethetnek a bőrön.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?