MEDICINA

Támadnak a szúnyogok! Íme, a legjobb házi praktikák

A mostani időjárás kedvez a szúnyogoknak. Ha kimerészkedünk a szabadba, máris hangosan és fenyegetően zúgnak körülöttünk. Ha nem akarunk vegyszereket használni érdemes bevetni néhány természetes anyagot.

Akadnak olyan emberek, akiket mindig megtalálnak a szúnyogok, ők pontosan, milyen kellemetlen tud lenni a viszkető csípés. De azt kevesen tudják, hogy csak a nőstény szúnyogok csípnek, méghozzá azért, mert a szaporodáshoz szükséges fehérjeforrásnak tekintik a vérünket. A csípés azért viszket, mert a szúnyog nyálat fecskendez a bőrünk alá, ami megakadályozza, hogy a vér megalvadjon, amíg kiszívja a számára szükséges mennyiséget. Ez a nyál az, ami a kellemetlen, viszkető érzést okozza. Ha sosem viszketnek a szúnyogcsípéseink, akkor szerencsénk van: egyáltalán nem vagyunk allergiás a szúnyog átadott fehérjéire, vagy ellenállóvá váltunk vele szemben. A legtöbben azonban valamilyen fokban allergiásak vagyunk erre, így különböző erősségű tünetekkel válaszolunk a szúnyogcsípésre.

Szúnyogriasztót a lábra!

A szúnyogok az erekkel gazdagon behálózott területeket szeretik, ezen belül is leginkább az alsó végtagot. Éppen ezért a legjobb, ha a karra, a lábra és a lábfejre fújjuk a szúnyogriasztót. A szúnyogok egyébként nem vonzódnak a szokásosnál jobban a hajlatokhoz – ezt inkább azért érezzük így, mert a hajlataink tele vannak idegvégződésekkel, és az itt elhelyezkedő csípések sokkal kellemetlenebbek, mint a máshol levők.

Mit tegyünk a szúnyogcsípésekkel?

Melyik a legjobb szúnyogriasztó szer?

Melyik a legjobb szúnyogriasztó szer?
Fotó: Shutterstock

Ecet: természetes fertőtlenítő és gombaölő szer. A sav hatására, meglepő módon ismét lúgos kémhatású lesz a bőrünk, és megszűnik a viszketés.

Alma ecet: több enzimet tartalmaz, mint bármely más ecetfajta. Gyógyítja, nyugtatja a bőrt, miközben helyreállítja a bőr egészséges pH-értékét.

Szódabikarbóna: készíthetünk pasztát szódabikarbónából és vízből, majd ezzel kenjük be az irritált felületet. Hagyjuk hatni legalább 10 percig, mielőtt tiszta vízzel leöblítjük. Ha használ, és több csípésünk is van, merüljünk bele egy kádnyi szódabikarbónás meleg vízbe. Megnyugtatja a bőrt, mely valószínű erősen savas kémhatású volt.

Citrusfélék: a citrom és a lime kissé zsibbasztják a csípés helyét. Ezáltal az égő, viszkető érzés is szűnik. Vigyázzunk azonban, mert az előzőleg erősen, mélyen elvakart bőrt kimarhatja.

: kivonja a hirtelen odagyűlt nedvességet, így csökkentve a duzzanatot. Vizes-sós pasztával kenjük be a csípés helyét.

Aloe vera, bazsalikom: hűsítő hatású kémiai anyagokat, pl. kámfort tartalmaznak. Ez a mentához hasonlít, mely köztudottan hűsít. Törjünk össze egy mozsárban pár levelet, és helyezzük a csípés helyére.

Vöröshagyma: használjuk ki ennek a minden konyhában megtalálható gyógyító növénynek a gyulladás gátló hatását. Flavonoidja, a kvercetin meggátolja a hisztamin valamint más, gyulladásért felelős anyag termelését.

Tea filter: Ha már megtörtént a baj, és nem úsztuk meg a csípést, rakhatunk használt, hűtött tea filtert is a bőrre, amely tannin-tartalmával enyhíti a viszketést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?