MEDICINA

Te is mosás nélkül veszed fel a vadi új ruhákat? Nagy baj lehet belőle

Alig várod, hogy felvehesd a frissen vett ruháidat? Nem biztos, hogy jó ötlet... Sokkal jobb volna, ha inkább kimosnád őket, mielőtt beléjük bújsz!
  • Szerző: Ripost

Először is, azt a blúzt vagy nadrágot, amit megvettél, jó páran felpróbálhatták már előtted – akár több tucatnyian is, különösen, ha az adott ruhadarab már hetek, esetleg hónapok óta ott állt a ruhaüzlet vállfáján. Persze ez sok mindentől függ, például a bolt méretétől és forgalmától, de vajon szívesen felvennél egy ruhát akár egyetlen idegen után is?

Egy amerikai vizsgálat szerint ráadásul ezeken a ruhadarabokon rengeteg kórokozó található, a náthát okozó vírusoktól kezdve akár a székletben tenyésző baktériumokig, amelyek a bőrünkről, vagy a leheletünkről is a ruhára kerülhetnek. Persze a veszély nem eget rengető, de azért ott van, különösen, ha apró sérülések találhatók a bőrünkön. A kalapok, sapkák pedig különösen veszélyesek: akár fejtetű is szerezhetünk a felpróbálásukkal. A bevásárlókörút végén mindenesetre érdemes alaposan kezet mosni, különösen, ha enni szeretnénk valamit

Sajnos további veszély is fenyeget: a textileket ugyanis a gyártás során sokszor olyan vegyszerekkel kezelik, amelyek a felvétel után órákkal, vagy akár napokkal később kiütéseket, gyulladásokat okozhatnak a bőrön. Sok vegyszer egyszeri vagy többszöri mosással szerencsére kijön a textilből.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?