MEDICINA

Tényleg árt a szervezetednek a kézfertőtlenítő?

Az egyik legújabb vírusügyi összeesküvés-elmélet szerint a túl gyakori kézfertőtlenítés akár gyengítheti is az immunrendszert. Vajon lehet ebben valami igazság, vagy felejtsük el?

Bár a koronavírus elleni védekezés legjobb eszköze a gyakori és alapos kézmosás és a távolságtartás, a kézfertőtlenítő zselé és a maszkviselés is sokat segíthet. Ám az utóbbiakat sokan támadják azzal, hogy nem egészségesek. Vajon tényleg árthat az immunrendszerednek, ha sokat fertőtleníted a kezed?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kézfertőtlenítő 01

Fotó: Pixabay.com

A szakértők azt állítják, hogy nincs semmi bizonyíték rá, hogy a gyakori kézmosás vagy kézfertőtlenítés ártalmas lenni. Az egészségügyi hatóságok szerte a világon azt ajánlják, hogy legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítő zselét használj, amikor nincs a közelben szappan és víz – és ezt ismételd minél gyakrabban.

Nem több tévhitnél, hogy az alkoholos kézfertőtlenítő zselé antibiotikum-rezisztenciát okozna, vagy visszavetné az immunrendszer működését. Igaz, megöli a kórokozókat, de ezt egészen más metódussal teszi, mint az antibiotikumok, vagyis nincs esélye annak, hogy bármilyen kórokozó ellenállóvá váljon rá.

Kézfertőtlenítő 02

Fotó: Pixabay.com

Az egyetlen mód, ahogyan a kézfertőtlenítő fogékonyabbá tehet a betegségre, az az, hogy kiszárítja a kezedet, és mikrosérüléseket okoz a bőrön. Ezek pedig kaput jelenthetnek a kórokozók számára. Erre azonban van egy egyszerű megoldás: naponta többször is kend be a kezed kézkrémmel, főleg a szappanos-vizes kézmosás után. Egyre azonban figyelj: a kesztyűviselés nem helyettesíti a kézfertőtlenítést és a kézmosást – főleg akkor, ha bevásárlás után ugyanazzal a gumikesztyűvel fogod meg például a telefonodat. Az arcod piszkálását pedig mindenképp kerüld el, akár van rajtad kesztyűt, akár nincs.

Bár azt mondják, alapesetben nem tesz jót az immunrendszernek, ha túl steril a környezetünk, ez most nem az alapeset. Egy olyan vírussal állunk szemben, amelyről még a kutatók sem tudnak sokat, így nem érdemes megpróbálkozni azzal, hogy kitegyük magunkat a hatásának csak azért, hogy kipróbáljuk, képes-e hozzászokni az immunrendszerünk. Vagyis a kézfertőtlenítő zselé mindig legyen ott a táskánkban, és használjuk is rendszeresen. A koronavírussal ellentétben ez nem okoz bajt.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?