MEDICINA

Tényleg létezik férfinátha! Végre kiderült az oka is!

Te is felkaptad a fejed az idiótának tûnő tévéreklám szövegére? Hát most kiderült, hogy a férfiak tényleg könnyebben esnek ágynak influenzajárvány idején!

Télen nehéz megúszni az influenzát, a betegség szinte minden családból ágynak dönt valakit. Ami érdekes: a férfiak valahogy mindig jobban megszenvedik a betegséggel töltött napokat. Népi megfigyelésekre alapozva már eddig is sejtettük, hogy a férfiak könnyebben elkapják a járványt. Mostanra viszont tudományosan is beigazolódott, hogy a nők védettebbek az influenza kórokozójával szemben.

Egy friss tanulmány szerint a nők szervezete jobban ellenáll a környezeti viszontagságoknak, mint a férfiké. Ebből az következik, hogy

az influenza vírusok és megfázást okozó más kórokozók könnyebben fertőznek meg férfiakat!

Az amerikai Johns Hopkins egyetem professzorai rájöttek, hogy egy női nemi hormon, az ösztrogén egyfajta védelmi pajzs szerepet is betölt a szervezetben. Ennek a vegyületnek erős antivírusos hatása van. Ez annyit jelent, hogy az ösztrogén segíti az immunrendszert abban, hogy felismerje a vírus által fertőzött sejteket, és hamar elpusztítsa azokat. Ilyen módona vírus kevesebb időt tölt a testben, mint ahogy a fertőzés berobbanhatna. Nem jut elég ideje arra, hogy betegítő hatása érvényesülhessen.  A férfi influenza kifejezés lehet, furcsán hat, pedig létezik - sőt, egyes vírustörzsek kizárólag férfiakat fertőznek meg.

(DailyMail)

És ezeket olvastad már?