Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.10.22.

Tisztázzuk a híresztelést: tényleg elpusztítja a szájvíz a koronavírust?

Az egyik legismertebb tétel a koronavírussal kapcsolatban az, hogy a szájvíz alkoholtartalmánál fogva segíthet megelőzni a vírusfertőzést, mivel elpusztítja a szájban levő vírusokat. Vajon igaz ez, vagy csak városi legenda?

Szerző Horváth Gabi

Egyelőre nincsenek arról hitelt érdemlő, egyértelmű eredmények, hogy vajon a szájvíz a szájüregben levő kórokozók semlegesítésén keresztül képes-e megelőzni magát a fertőzést is. Az tény, hogy az alkohol károsít egyes vírusokat, és a szájvizek más fertőtlenítő, antibakteriális összetevői is így hatnak. A kutatók már vizsgálódnak ez ügyben, mert ha erre sikerülne bizonyítékot szerezni, az komoly áttörést jelenthetne. Az sem világos, hogy ha a szájüregbe került vírusokat sikerülne is elpusztítani, az vajon milyen hatással lenne-e a betegség kifejlődésére vagy lefolyásának súlyosságára. A vírusok ugyanis az orron, sőt, akár a szemen keresztül is bejuthatnak a szervezetbe.

Fotó: Pixabay.com

A WHO hivatalos álláspontja is ennyi: szerintük az alkoholtartalmú szájvizek képesek pár percre megszüntetni a nyálban bizonyos mikrobák jelenlétét, ez azonban nem jelenti azt, hogy a szájvizes öblögetés védene a koronavírus-fertőzéstől. Azt is tudjuk, hogy a kézfertőtlenítők esetében a koronavírus elpusztításához legalább 70%-os alkoholtartalmat ajánlanak. Ennyi alkohol pedig egészen biztosan egyetlen szájvízben sincs.

A szájvíz antibakteriális hatásának célja a rossz szájszagot okozó baktériumok elpusztítása. Ennek ideiglenesen eleget is tesznek, de hogy ez elég lehet-e a koronavírus ellen, az egyelőre kétséges. Egyik-másik hatóanyaggal viszont már sikerült ilyen hatást elérni a laboratóriumban.

Az amerikai Pennyslvania Állami Egyetem kutatói nemrég különböző szájöblítőket vizsgáltak abból a szempontból, hogy képesek-e a koronavírus jelenlétét csökkenteni a szájüregben. A vizsgált öblítők között voltak babasamponok egyszázalékos oldatai, peroxid-tartalmú torokfájás elleni szájöblítők és más, mindennapos használatú szerek is. A kísérletek eredménye arra utal, hogy bizonyos szájvizek 30 másodperc alatt képesek semlegesíteni a koronavírus-fertőzést okozó SARS-CoV-2 vírust. Ennek leginkább abból a szempontból van jelentősége, hogy csökkentse a vírusfertőzöttek fertőzőképességét, vagyis annak esélyét, hogy a kilélegzett aeroszolokkal továbbadják a vírust. Ennek bizonyításához azonban még további klinikai tesztekre van szükség.

Fotó: Pixabay.com

A kutatók jelen pillanatban azt is vizsgálják, hogy ha a szájvíz hatékony is lehet a koronavírus ellen, van-e jelentősége a fertőzés esetleges megelőzése, vagy lefolyásának enyhítése szempontjából. A szakértők szerint elképzelhető olyan helyzet, amelyben a szájvíz esetleg már a szájban elbánik a vírussal, ám ha a vírus bejutott a szervezetbe, akkor legalábbis folyamatosan szájvízzel kellene bombázni a fertőzést megelőző hatáshoz. Ráadásul még az előtt el kellene csípni a vírust, hogy az más sejteket megfertőzne, vagy máshol bejutna a szervezetbe. Ez pedig meglehetősen valószínűtlen forgatókönyv.

Vagyis bár a szájvíz másokat esetleg megvédhet, és segíthet csökkenteni a fertőzés továbbadásának esélyét, a fertőzött személy esetében nincs hitelt érdemlő bizonyíték a Covid-ellenes hatására. Nem érdemes erre alapozni a megelőzést, arra továbbra is a távolságtartás, a maszkviselés és a gyakori kézmosás jó, valamint az, ha bármilyen tünettel azonnal otthon maradunk, és egészségesen is kerüljük a nagyobb tömeget. Kiegészítésként viszont nyugodtan használjunk szájvizet.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták balesetet a Liszt Ferenc repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt - fotó

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

travelo.hu

Félmilliós madár pihent meg a Hortobágyon

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

ripost.hu

Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg