MEDICINA

Vigyázz a fertőtlenítéssel, abból is nagy baj lehet!

A járvány idején felértékelődött a fertőtlenítés jelentősége: még olyan felületeket is erős vegyszerekkel tisztítunk, amelyekre korábban elég volt ecetet, szódabikarbónát vagy egyéb háziszereket használni. Fertőtleníteni természetesen kötelező mostanság, de nagyon kell vigyázni, nehogy komoly bajt okozzunk vele.

A tisztítószerek, vegyszerek tartós használata növelheti a légúti problémák, az asztma és az allergiák kockázatát. Az ártalmatlannak hitt háztartási tisztítószerek, de még a mosóporok között is vannak bőrirritáló, maró hatású, gyúlékony, vagy akár mérgező anyagok. Épp ezért érdemes velük óvatosan bánni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

vegyszer 01

Fotó: Pixabay.com

A rendszeres fertőtlenítésre mostanság szükség van, de tartsd be a biztonsági előírásokat. A takarításhoz mindig használj gumikesztyűt, és lehetőleg nyitott ablaknál tisztogass, utána pedig még egy ideig szellőztesd át alaposan a lakást. A háztartási vegyszereket zárd el jól a gyerekek elől, semmiképp ne férhessenek hozzájuk se takarítás közben, se máskor. A vegyszerek maradjanak az eredeti csomagolásukban, nehogy később összecseréld őket. Mindig olvasd el és tartsd be a dobozon vagy flakonon a használati utasítást. Ha baj történik, és mérgezésre gyanakszol, mindenképp fordulj orvoshoz.

A klór nem veszélytelen

A koronavírus elleni fertőtlenítésre szolgáló tisztítószerek egyik legismertebb és legelterjedtebb csoportja klórt tartalmaz. Ez a vegyi anyag eredetileg sárgászöld színű, szúrós szagú, maró, mérgező gáz. Nem csak az ipari vegyszerekben fordul elő, hanem a hipó-típusú háztartási tisztítószerekben is. Ezek gőzének hosszas belélegzése már önmagában is veszélyes lehet, de ha savas szerekkel, például vízkőoldóval vagy citromsavval, ecettel kevered a klóros szert, a klórgáz könnyen fel is szabadulhat, és súlyos, akár halálos mérgezést is okozhat.

Vegyszer 02

Fotó: Pixabay.com

A felszabaduló klórgáz marja a nyálkahártyákat, a szemet, és a tüdőt, valamint a bőrt. Köhögést, nehézlégzést, a szemben súlyos fájdalmat, szúró érzést válthat ki. Késői hatása akár napok múlva, előzetes, súlyos tünetek nélkül is jelentkezhet, így mindenképp orvoshoz kell menni, ha belélegezted. Klórgázmérgezés esetén a szemet legalább 10 percig tiszta vízzel kell mosni, és a lehető leghamarabb orvoshoz fordulni. A klóros tisztítószereket csak nagyon híg oldatban, a lehető legrövidebb ideig használd, ne lélegezd be a gőzüket, és semmiképp ne keverd őket semmilyen más szerrel!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ellenállhatatlan tiramisu receptek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?