Létrehozva: 2020.09.23.

Vigyázz, ez a hétköznapi probléma nagyon veszélyessé válhat, ha elkapod a koronavírust!

Nemcsak a súlyos, hanem akár enyhe panaszokkal jelentkező betegségek is növelhetik a koronavírus-fertőzés súlyos szövődményeinek esélyét. Pedig van köztük olyan, amit nagyon könnyű lenne megelőzni!

A koronavírus-fertőzés miatt elhunytak körében az adatok szerint olyanok is vannak, akik viszonylag fiatalok, és nem szenvedtek súlyos alapbetegségekben, viszont megállapították róluk, hogy gyulladt volt a fogínyük. Ha a fogínygyulladás olyan szakaszba jut, hogy már a foggyökérhártya is gyulladásos állapotban van (ezt nevezik periodontitisnek), az egyes kutatások szerint nemcsak a fog elvesztéséhez vezethet, hanem ahhoz is, hogy a koronavírus-fertőzés jobban megviseli a szervezetet, sőt esetleg halálhoz vezet.

Fotó: Pixabay.com

Fogászati kutatók egy nemzetközi csoportja például megállapította, hogy a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek esetében nagyon megnő az életveszélyes légzőszervi problémák rizikója, ha periodontitisben szenvednek. Az új kutatás egy korábbi német vizsgálaton alapszik, amelyben lélegeztetőgépen levő betegeket vizsgáltak. Ez a tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy a fogínybetegséggel küzdő páciensek esetében nagyobb a kockázata az életveszélyes légzőszervi krízist okozó IL-6 fehérjék termelődésének. Mivel a koronavírus-fertőzés súlyos szövődményei a gyulladásokból erednek, érdemes, ahol lehet – például a fogínyben is – csökkenteni a gyulladásokat.

A fogínybetegségekről eddig is tudtuk, hogy nem csak a szívroham kockázatát növelik, hanem a légzőszervi problémákkal is kapcsolatban állhatnak, így a kutatók számára nem volt meglepetés, hogy a koronavírus-fertőzés szövődményeit is súlyosbította. Sokkoló volt viszont látniuk, hogy mennyire megnövelte az életveszélyt a kórházban kezelt betegek esetében: akár 22-szerese is lehetett az akut légzőszervi problémák fellépésének kockázata az esetükben, az egészséges fogínyű emberek rizikójához képest. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy amerikai tapasztalatok szerint a lélegeztetőgépre került betegek 80 százaléka elhunyt, a helyzet kimondottan ijesztő, különösen, ha idős betegekről van szó, akiknél a fogínybetegségek is gyakoribbak.

Fotó: Pixabay.com

A kutatócsoport hangsúlyozza, hogy már az enyhe fogínybetegségek kezelése is elengedhetetlen, nehogy súlyosbodjon a fogínygyulladás. A fogorvosi vizitek során mindenképpen foglalkozni kellene ezzel is, a kialakult fogkövet legalább félévente-évente szakembernek kellene eltávolítania. Nem szabad kihagyni a napi kétszeri, alapos, legalább 3 percig tartó, helyes technikájú fogmosást sem. Segíthet még a fogselyem rendszeres használata és a szájvíz alkalmazása is. A koronavírus-fertőzést ugyan nem öli meg a fogmosás és a szájvíz, a betegség lefolyását azonban könnyebbé tehetjük vele.

A kutatók a koronavírus-fertőzötteket fogadó kórházaknak javasolják, hogy a fogínybetegségek szempontjából is vizsgálják meg az újonnan felvett pácienseket, a fogínyproblémákkal küzdők légzésére pedig a szokottnál is jobban figyeljenek oda.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

mandiner.hu

Belobogtatta a lengyel elnök az atomfegyverek telepítését, meglepő, honnan érkeztek erre kritikák

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet