MEDICINA

Vigyázz, így teszi tönkre a telefon fénye a szemedet. Mutatjuk, hogy védekezhetsz

Te is naphosszat a mobilodon lógsz? Szemészek szerint hosszú távon nagyon káros lehet. Szerencsére van megoldás, hogyan óvhatod a látásod!
  • Szerző: Ripost

A legtöbben reggel kinyomjuk a mobilon az ébresztést, felkelünk, és rögtön utána végignézzük a híreket, e-maileket és a közösségi oldalakat. Munkába menet pedig chatelünk a barátainkkal. Vagyis onnantól kezdve, hogy kibújtunk az ágyból, gyakorlatilag a munkahelyig a kijelzőt nézzük.

Az irodában beülünk a számítógép elé, és legalább nyolc órán keresztül a monitort figyeljük. Munka után sem sokkal jobb a helyzet: vagy folytatjuk az internetezést az otthoni gépen, táblagépen vagy  a mobilon, vagy filmet nézünk a számítógépen. Nem csoda, ha egy idő után a szemünk besokall.

Egy kutatás fényt derített rá, hogy az Egyesült Államokban egy átlagos felnőtt napi 8 órát és 47 percet tölt a képernyők előtt. Felmerült a kérdés, vajon hogyan befolyásolja mindez az egészségi állapotot? Az orvosok között nincs egyértelmű összhang ebben a kérdésben.

Sokan közülük úgy sejtik, hogy az eszközök által kibocsátott kék fényt a szaruhártya nem tudja kiszűrni, így a fény a szem mélyebb rétegeit is terheli - nem úgy, mint a fehér fény. Néhány szakértő egyenesen azt állítja, hogy a kijelzők fénye károsodásokat okoz a retinában, és makuladegenerációhoz is vezethet.

Abban több szemészorvos is egyetért, hogy a képernyő előtti munka kiszárítja a szemet. A megerőltetés miatt homályos látás, és fókuszálási problémák adódhatnak, súlyosabb esetekben fejfájás is jelentkezhet. Mivel a szem folyamatosan ugyanarra a területre fókuszál, így egy idő után a szemmozgató izmok elfáradnak.

Egy kutatás szerint ráadásul a kék fény melatonint termel - egy olyan hormont, ami az alvási ritmusért felel; vagyis ha egész nap nyomkodjuk a mobilt, nehezebben alszunk el, fáradtabbak, kimerültek leszünk. Ennek már bizonyítottan vannak hosszú távú egészségügyi következményei: káros a keringési rendszerre, hízásra hajlamosít, és rontja az életminőséget.

Érdemes tehát odafigyelned, hogyan óvd a szemed egészségét. Néha nem árt szünetet tartani, ha monitor előtt dolgozol: húsz perc után legalább húsz másodpercig nézz valami mást; ezzel megmozgatod a szemed. Tölts le egy olyan alkalmazást, ami csökkenti a fényerőt a képernyődön és akár a mobilodon is. Ezek a programok a napszaknak megfelelően állítják be a fényeket, így a monitor nem bántja annyira a szemed. Egy órával elalvás előtt már semmilyen eszközt ne nyomkodj, ennyi szünetet hagyj a szemednek. És végül: szerezz be egy olyan szemüveget, ami megszűri a monitor fényét. Ha szemüveges vagy, tetess a lencsére olyan réteget, ami ezt megteszi neked. Hidd el,  szemed hálás lesz érte!

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?