Létrehozva: 2018.01.28.

Vigyázz, mert így is elkaphatod az influenzát! Segítünk megúszni

Most légy éber, elõzd meg azokat a helyzeteket, melyekben könnyebben megfertõzõdhetsz a téli kórral. Ha körültekintõ vagy, és figyelsz ezekre, megúszhatod az idén különösen veszélyes járványt.

Idén az influenza különösen durvának tűnik. Több halállal végződő esetről is beszámoltak a lapok.

Amint az orrod folyni, tested fájni, lázad emelkedni kezd, már tudod, hogy nem sikerült megúszni, téged is elért a téli járvány.

Egy kaliforniai kórház vezető főorvosa tévényilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a megbetegedések száma ebben az évben megduplázódott, és az esetek lefolyása súlyosabb, mint az elmúlt 15 évben volt. Az egyik oka ennek, hogy a domináns törzs, a H3N2 sokkal agresszívebb, és nagyobb mutációs képességgel rendelkezik.

Épp ezért van rendkívül nagy szerepe a megelőzésnek.

Méghozzá a tudatos, óvatos, fertőzés-helyzeteket elkerülő viselkedésnek. Mivel általában februárban éri el a csúcsot a betegszám, fontos most tudatosítani az összes szimptómát. Jellegzetes sajátossága az influenzának, hogy ezek a jelek nem fokozatosan, hanem hirtelen lépnek fel. Ha a láz, hidegrázás, fázás, köhögés, torokfájás, eldugult vagy folyó orr, izom- vagy csont fájás, fejfájás, fáradtság, hányás, hasmenés tünetei közül pár megjelenik nálad, valószínű megkaptad a betegséget.

A háziállatok között is terjed ilyen fertőzés, bár más törzsek okozzák. Nincs átjárás a kettő között, nem lehet elkapni egymástól. Vigyázz a kedvencedre is ezekben az időkben.

Hibák, amiket elkövethetsz:

KÉZMOSÁSNÁL KIHAGYOD A HÜVELYKUJJADAT

A gyakori kézmosással rengeteg kórokozótól szabadulhatsz meg. Figyelj oda, hogy a hüvelykujjadat is alaposan mosd meg. Azzal érinted a telefon, a számítógép, a tévéirányító billentyűzetét. Mind tele van baktériummal. Érdemes időnként fertőtlenítővel áttörölni.

PÉNZTÁRCÁD, HÁTIZSÁKOD, TÁSKÁD A FÖLDRE TESZED

Egyesek nem csak a munkahelyen, vendéglőben, tömegközlekedési eszközökön, de még a nyilvános mosdóban is leteszik a földre a táskájukat, melyet aztán hazaérve, az ebédlőasztalra vagy konyhapultra helyeznek. Keverj el egy kis arctisztítót 2 csésze meleg vízben, és egy rongyot belemártva töröld vele át a táskád. Soha ne tedd a földre, tartsd tisztán.

FOGKEFÉITEK TÚL KÖZEL KERÜLNEK EGYMÁSHOZ

Influenza vírus, káros baktériumok, gombák telepednek meg és virulnak a nedves fogkeféken. Mindenki tartsa a fogkeféjét külön tartóban vagy legalább lezárva.

AJTÓGOMBOK, SZEKRÉNYFOGANTYÚK TAKARÍTÁSA KIMARAD

Legalább másnaponként le kéne törölni ezeket a mindenki által érintett helyeket. Ha már valaki megbetegedett a családban, akkor ajánlott minden nap lefertőtleníteni. Ne feledkezz meg a kilincsekről, WC lehúzóról sem.

KINTI CIPÕT OTTHON IS VISELSZ

Az utcán hordott cipődre rátapad a környék összes szennye, kórokozója. Ne vidd be a cipőd talpán ezeket a lakásodba! A padlóra, szőnyegre lépsz vele, és onnan bármelyikőtökre rákerülhet. A gyerekek különösen veszélyeztetettek.

ÍRÓASZTALODON EBÉDELSZ

Menj ki inkább a pihenőszobába vagy az ebédlőbe, és ott fogyaszd el a szendvicsedet. A munkaasztal sokszor szennyezettebb, mint a toalett ülőke. Tisztítsd le rendszeresen fertőtlenítőszerrel.

MOBILOZÁS A WC-BEN

Bármire, amit beviszel a mosdóba, rákerülnek a benti baktériumok. Ne használd a készülékedet ezen a helyen. Inkább tarts magadnál alkoholos tisztító lapocskát, és időnként simítsd át vele a gépedet.

MEGFELEDKEZEL A JOGHURTRÓL

A joghurtban található probiotikumok segítenek az influenza elleni küzdelemben, elhárítják a felső légutakat támadó fertőzéseket. Az áfonya és más sötét színű erdei bogyós gyümölcs segít az immunrendszered megerősítésében. Ezekkel gazdagítsd a joghurtodat.

TÚL RITKÁN CSERÉLSZ ÁGYNEMÛT

A lepedő a kórokozók forgalmas kikötője. Bárkivel is osztod meg, egymás baktériumait, vírusait és gombáit is megosztjátok. Javasolt hetenként, de legalább kéthetenként ágyneműt cserélni. A szennyes ágyneműt forró vízben mosd, és a legforróbb programmal szárítsd. Ha van rá lehetőséged, a baktérium-ellenes programra kapcsolj. A nem mosható darabokat fertőtlenítsd.

NEM OLTATOD BE MAGAD INFLUENZA ELLEN

6 hónapos kor felett már mindenki megkaphatja az influenza elleni oltást. Ha nem is 100 %-ban, de ez megvédhet a gyűlölt kór ellen.



 

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: Izrael megtámadja Iránt

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

borsonline.hu

"Megkért, hogy ne hagyjam őt elkallódni" - Hajas László is elismerte az apró nógrádi faluban élő fodrász fiú tehetségét

ripost.hu

Házasság első látásra: ez történt a házzal, amiben Csabit fogva tartotta volt kedvese

vg.hu

Nagyon durva megállapításra jutott az antibiotikumok hatását vizsgáló magyar kutató

origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

astronet.hu

A Megértés angyala védelmez minket április 15. és 20. között

ripost.hu

Alig lehet ráismerni Magyarország korábbi ünnepelt sztárjára - fotók

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg

MEDICINA

Durva, mi történik a testeddel, ha mindennap szénsavas üdítőt iszol