ÉLETMÓDI

Meglepetések a mélyhűtőből

Méltatlanul alábecsüljük a fagyasztónk rejtett képességeit. Pedig sokkal több dolgot tud ez a gép, mint az ételek tartósítása. Mutatjuk, mit lehet és érdemes még betenni.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Harisnya

Tudományos magyarázat nincs rá, de ha a vadiúj harisnyánkat még a gyári csomagolásában a mélyhűtőbe rakjuk egy éjszakára, sokkal nehezebben fut fel rajta a szem.

Farmer

Egy viccesnek szánt kísérlet után már az egyik legnagyobb farmergyártó cég, a Levi’s is átvette a megoldást: a vásárlóiknak azt tanácsolják, hogy mosás helyett inkább tegyék a fagyasztóba a nadrágokat. A mínuszok megölik a legtöbb bacilust, a kedvenc nadrágunk viszont olyan puha marad, ahogy szeretjük: nem kell újra cipőkanállal felvenni, ahogy mosás után. Egyébként is puhítja az anyagot, tehát ha nem is állnánk le teljesen a mosásról, akkor is érdemes néhány órára tisztán is betenni a farmert a frigóba, mert sokkal kellemesebb viselet!

Kertészkedés és ültetés

A megmaradt magokat, melyeket nincs időnk, alkalmunk vagy helyünk elültetni, tegyük be a fagyasztóba. Bármilyen furcsán is hangzik, jót teszünk vele, mert ha légmentesen tároljuk itt őket, akkor elegendő ültetés előtt felengedni, és hamarosan máris cseperedhetnek a palánták.

Csomagolás és tárolás

Mindannyian küzdöttünk már néhány alkalommal a folpack használatával: nehéz leválasztani a gurigáról, ragad, szakad, nem engedelmeskedik. Ha használat előtt néhány percre berakjuk a mélyhűtőbe, máris sokkal könnyebb dolgunk lesz vele.

Cipő a fagyasztóba

Ha új cipőt vettünk, és nem szeretnénk, ha feltörné a lábunk, Keressünk egy jól záródó simítózáras műanyag tasakot, és töltsük meg félig vízzel. Mielőtt lezárnánk, simítsuk ki belőle alaposan a maradék levegőt. Tegyük a zacskót a cipőbe. A kényelmes részeket tömjük ki újságpapírral, úgy, hogy a vízzel töltött zacskó a kényelmetlen részt töltse ki. Rakjuk a cipőt éjszakára a fagyasztóba. Amikor a víz megfagy, kitágul, és a bőrt is kitágítja.

Szivacsból jégakku

Nem is gondolnánk, mire használhatjuk a fürdőszivacsot a fürdésen kívül. Hasznát vehetjük az élelmiszerek hűtésében, de a fájdalomcsillapításban is. Öntsünk rá vizet, tegyük egy zacskóba és tegyük a mélyhűtőbe! Ha megfagy, már lehet is használni, a zacskó megakadályozza, hogy olvadás közben mindent eláztasson. Remekül megtartja a hideget, így hűtőtáskába téve, tökéletes választás. De törölközőbe csavarva kisebb zúzódásokat, húzódásokat is kezelhetünk vele.

De ezen kívül itt van még pár trükk, amihez használhatod a fagyasztószekrényt:

A lágy sajtokat könnyebben le tudod reszelni, ha a sajtot rövid időre beteszed a fagyasztóba. Nem fognak a sajtok “elkenődni” a reszelőn, vagy kisebb-nagyobb darabokra töredezni. Ráadásul ha lefagyasztod, akkor nem fognak tönkre menni.
Például ha marad egy kevés feta sajtod, később ráreszelheted sült húsokra, vagy salátára, egy kicsit feldobva ezzel az ételt.

Ha tésztát szeretnél gyúrni, és elfelejtetted kivenni a hűtőszekrényből a vajat, akkor rakd be a fagyasztószekrénybe. Miután megfagyott, egyszerűen csak reszeld le, és máris könnyebben össze tudod dolgozni a többi hozzávalóval. Nem kell morzsolgatnod, vagy várnod, hogy a kezed melegétől kicsit megolvadjon a vaj, és össze tud gyúrni a tésztát.

Ugyanígy a csokoládét is könnyebben rá tudod reszelni a desszertek tetejére, nem fog a kezeidben szétolvadni.

Ezekhez a praktikákhoz nem kell az alapanyagokat órákig vagy egész éjszaka fagyasztani, mégis meg tudja könnyíteni a dolgod.

 

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?