ÉLETMÓDI

Mi van, ha túl szűk?

Kihíztuk? Véletlenül egy számmal kisebbet sikerült vennünk? Van megoldás, ha nem is mindig.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Túl szűk a farmer? Mutatjuk a megoldást!

Ha a koronavírus-karantén alatt felszedtünk néhány kilót és kicsit szorít a nadrág, akkor sem kell egyből nagyobbat venni. A kedvenc nadrágunk anyaga szerencsére kicsit nyújtható.

Így húzzuk nagyobbra

Spricceljük be az anyagot kéz meleg vízzel és fektessük a padlóra. Álljunk a nadrágszárak végére, hajoljunk előre, és a kezünkkel húzva a derékrészt, jól feszítsük meg. Húzgáljuk szét minden irányban. Addig nyúlik csak, míg nedves. Ezért, ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, vizezzük be újra, és folytassuk a műveletet.

Növeljük meg az övrészt

Ez a megoldás egy kis kézügyességet igényel, de ha szeretünk szabni-varrni, ez sem jelenthet problémát. Bontsuk fel az oldalvarrásokat 6-8 cm hosszan. Vágjuk szét az övrészt is ezen a helyen. Toldjunk bele egy szükséges méretű farmerdarabot vagy akár egy stílusos bőrt, műbőrt. Ezzel megnövelhetjük a nadrág derékbőségét, és újra könnyedén felhúzhatjuk.

Fürödjünk benne a kádban

Húzzuk fel a farmert, és ereszkedjünk bele nadrágostól az előkészített, jó meleg vizes kádba. A meleg hatására a textil szálai meglazulnak kissé, és engednek a feszességükből. A tágítás után függesztve hagyjuk megszáradni.

És ha szorít a cipő?

Ha egy kicsit szorít, nem kell kidobni, mert van néhány remek módszer, amelyekkel könnyedén kitágíthatod a cipődet.

1. Hajszárító

Egy vastag pár zoknival tömd ki a cipőt és hajszárítóval melegítsd néhány percig. Ezzel a módszerrel pár perc alatt kitágíthatod a cipőd.

2. Kend be alkohollal

A cipő belsejét kend be alkohollal, vegyél fel egy harisnyát és húzd a lábaidra a cipőt. Viseld pár percig, próbálj meg járkálni benne.

3. A gőz is segíthet

Egy nagyobb edényben forralj vizet. A cipőt tömd ki valamilyen vastag anyaggal. Mikor forr a víz tartsd felé legalább 5 percig.

4. Olaj

Ha csak a kis lábujjadnál nyom, vagy a sarkadnál, kend be olajjal a cipő belsejét és vedd fel egy kicsit. Ha nem tudod sokáig hordani, akkor kend be alaposan olajjal és tömd ki valamivel, hagyd úgy néhány órán át.

5. A hideg is jót tesz

Egy pamut anyagot nedvesítsd be és tömd ki vele a cipőt, tedd egy órára hűtőszekrénybe.

Cipőtágító szer

Sok cég kínálatában találsz cipőtágító szereket. De még mielőtt megveszed a megfelelő cipőtágítót, győződj meg róla, hogy ahhoz az anyaghoz való, amiből a cipőd készült. Ahhoz, hogy 100%-ban biztos legyél benne, fújd be vele a lépőd egy kevésbé látható részét és nézd meg, hogy elszíneződik-e tőle az anyag. Amikor pedig az egész cipőt lekezeled vele, járj a cipőben addig, ameddig a gyártó javasolja.

Kezeld hűvösen

A szűk cipőn jéggel is segíthetsz. Hogyan csináld? Elég, ha megtöltesz vízzel egy műanyag tasakot és alaposan lezárod. Aztán pedig – tedd bele a cipőbe, hogy teljesen kitöltse a belsejét. Aztán az így előkészített cipőt tedd a fagyasztóba. A víz, melynek térfogata megnő a hideg miatt, belülről tágítja a cipőt. Tartsd a fagyasztóban, amíg a víz megfagy, aztán pedig járkálj addig a cipőben, amíg normál hőmérsékletű nem lesz. Ez a módszer a bőrcipők esetében válik be leginkább. Ne felejtsd el, hogy nem kell túl sok vizet engedni a zacskóba – hiszen nem szeretnéd, hogy a bőr túlságosan kitáguljon és megrepedjen.

 

Tágítás a cipésznél...

Lehet, hogy nem tudtad, de a cipésznél is ki lehet tágítani a cipőt. Szinte minden cipésznél elérhető ez a nem is drága szolgáltatás. A szakember megfelelően kezeli a cipőd és kitágítja egy speciális sámfa segítségével. Ennek köszönhetően könnyen és gyorsan olyan formájúvá válik a cipőd, mely tökéletesen illik a lábadra.
Érdemes tudni, hogy hogyan lehet kitágítani a cipőt, ugyanakkor jó, ha nem kell bevetned ezeket a módszereket. Mielőtt új cipőt veszel, győződj meg róla, hogy a megfelelő méretet választottad. A netes vásárlások esetében pedig – mérd meg pontosan a lábfejed, majd hasonlítsd össze a gyártó által megadott betét-méretekkel. Ha inkább az üzletben szeretsz vásárolni, akkor az a legbiztosabb, ha késő délután vagy este mégy cipőt venni. Ugyanis ekkor a legnagyobb a lábfej, az egész nap után egy kissé duzzadt. Ha reggel veszel cipőt, akkor előfordulhat, hogy a következő néhány este után túlságosan szűk lesz.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?