Létrehozva: 2020.08.03.

Miért is adott szakállt a teremtés a férfiaknak?

A férfiak az elmúlt évszázadban inkább próbáltak megszabadulni tőle. Zsilettpengék, borotvák százmillióit használták el világszerte a csupasz arcbőr érdekében. Férfiak százmilliói sóhajtottak fel minden reggel, jaj miért is nő a szakállam! De az elmúlt években mintha fordulna a kocka, divatba jött a dús szakáll. Nem először a világtörténelemben!

Egyre több férfi növeszt dús arcszőrzetet, hiszen a szakáll meghálálja magát és nemcsak azért, mert a nők bolondulnak érte. Egy komoly kutatásból most kiderült, hogy az arcukon dúsan szőrös férfiak sokkal egészségesebbek, mint borotvált társaik.

A nők imádják cirógatni, simogatni a szakállt, a selymes szőrzet közé fúrni az ujjaikat, és kutatások is bizonyítják, hogy a dús arcszőrzetű férfiakat nem csupán vonzóbbnak találják, de sokkal férfiasabbnak, erősebbnek és dominánsabbnak. Most azonban az is kiderült, hogy a dús szőrzet egészségesebbé is teszi a férfit, számtalan előnye van tehát a szőrnek.

UV-pajzsként véd

A Queensland-i Egyetem kutatói próbababákon tesztelték, vajon a szakáll véd-e a nap káros UV sugárzásaitól, és arra jutottak, hogy igen: a káros sugarak 90-95 százalékát megszűri a szőrzet. Így az arcbőr nem ég le, és kisebb az esélye a bőrrák kialakulásának.

Puha lesz tőle az arcbőr

Az éles borotvapenge rettentően kikészíti az érzékeny bőrt, ráadásul az egész arcon elterjedhetnek borotválkozás közben a pattanások kialakulását okozó baktériumok. Ezzel szemben a szakáll alatt sértetlen és puha tapintású marad a bőr.

Védi a férfit a rossz levegőtől

A szakállas férfiak szőrzetükkel valójában megvédik magukat a levegőben található pollenektől; így allergiásoknak tényleg segítség lehet. De a dús szőrzet távol tartja az arctól, illetve a szájtól a káros baktériumokat is.

Egészen bizarr, de jót tesz a fogaknak

Ugyanis ha távol tartja a szájtól a káros baktériumokat, sokkal kisebb eséllyel fertőződik el a fogíny.

Fiatalít

Mivel véd a káros hatásoktól, pluszban megakadályozza a pattanások kialakulását, a szakállnak hála a férfi arcbőre sokáig rugalmas és fiatalos marad. A szakállas pasik sokkal később kezdenek ráncosodni, mint a mindennap borotválkozó társaik.

Télen fűt, nyáron hűt

Kutatások eredményei is alátámasztják, hogy a dús szakáll igen jól szigetel. Télen melegen tartja az arcot, igaz a szervezet ilyenkor egyébként is a szőrszálak felállításával is védi a testet. Egyértelmű, hogy a hideg, csípős szelet sem érzi annyira a szakállas férfiarc. Nyáron pedig a szőrzet óv a perzselő sugaraktól.

Önbizalmat ad

A szakállas pasikat sokkal vonzóbbnak és férfiasabbnak látják a nők. Pusztán ennek gondolta is magabiztossá teszi a férfit, egyúttal csökkenti a rá nehezedő stresszt – mindez pedig hosszabb élethez vezet.

Egy szépen gondozott arcszőrzet nem csak kellemes látvány lehet, hanem gyakorlati célokat is szolgálhat. Véd támadás esetén Az Integrative Organismal Biology tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a férfiak arcszőrzete az evolúció során azért fejlődhetett ki, hogy elnyelje az arcot érő ütések energiáját.

Az arcszőrzetet a történelem során többek között a társadalmi dominancia és a férfiasság jelképeként tisztelték, amely egy új elmélet szerint az oroszlán sörényéhez hasonlóan fizikai védelmet is nyújtott a viselőjének. A most publikált tanulmányban a tudósok arra hivatkoznak, hogy a szakállban levő szőrszálak képesek együttesen eloszlatni az ütés erejét, ami nagyban hozzájárulhat egy összecsapás pozitív végkimeneteléhez.

A kutatók ennek teszteléséhez modelleket készítettek: csonthoz hasonló sűrűségű és felépítésű anyagból egyenlő, téglaszerű egységeket alkottak, amiket a kísérletek során háromféle gyapjúval és birkabőrrel borítottak.

A gyapjúban található szőrtüszők száma megközelíti a telt szakáll sűrűségét – mutatott rá Ethan Beseris. – Ez azért fontos, mert az egyes szőrszálak átvehetik az ütések erejének egy részét, nagyobb felületen terítve el azt.

Az így „előállított állkapcsokat„ a szakemberek egy üllőre helyezték és fentről tompa fémrudat ejtettek rájuk: azt látták, hogy a teljes gyapjú által védett kísérleti darabok mindössze 45 százaléka repedt vagy tört el.

Ebből arra következtettek, hogy a szőr igenis képes jelentősen csökkenteni a tompa ütések becsapódási erejét és energiát elnyelni, ezáltal csökkentik a törés előfordulását. Ezek alapján a szakáll tehát képes lehet védeni az arckoponya sérülékeny részeit a veszélyes ütésektől.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Először találkoztak a Házasság első látásra párjai, máris cseréltek volna

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

Harry herceg nem találkozhat Katalinnal, nagybeteg sógornőjével

mandiner.hu

Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!