ÉLETMÓDI

Nem hagyják magukat a futónők! Így vértezik fel magukat a támadók ellen

Egy szarvasi hobbifutó elhatározta, hogy elsajátítja azokat a képességeket, amelyek támadás esetén esélyt adnak a menekülésre és sporttársnőit is segíti ebben. Tanfolyamot szervezett, ahol egy profi K1 harcos, a terrorelhárítás kiképzője tanítja majd önvédelemre a futónőket.
  • Szerző: D.K.

Az elmúlt évek ijesztő esetei óvatosságra intenek, de mégsem lehet az a megoldás, hogy egyáltalán ne lehessen közterületen futni. A Szarvason élő Zahorecz Bernadett 4 évvel ezelőtt vágott bele ebbe az egyszerű sportba, mely azóta életének meghatározó része lett. És most már nem szeretne azért lemondani róla, mert életveszélyben van.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Motoszkálni kezdett a fejében, mi lenne, ha…

Fotó: Facebook

Eleinte eszébe sem jutott, hogy baja lehet, ha nekivág az utcáknak, a töltésnek, fás ligetnek – igaz, abszolút kezdőként csak rövidebb szakaszokra vállalkozott. Viszont most már rengeteget fut. „2019-ben már 50-60 km-es edzéseim voltak. Ilyen hosszú távokat nem lehet egy háztömb, vagy egy focipálya körül körözgetve teljesíteni, szükség van változatos környezetre. Én még nem kerültem veszélyhelyzetbe sosem, de hallva és olvasva a futók megtámadásáról szóló híreket, egy-egy magányos 5-6 órás edzés alatt bizony nekem is eszembe jutott már, hogy mi történne, ha megtámadnának. Be is szereztem segélykérő eszközt, paprika sprayt, stb, de ettől függetlenül mindig ott motoszkált a fejemben, hogy vajon mire mennék velük éles helyzetben…”

Profi K1-es harcos lesz az oktató

Épp egy hosszabb táv közben jutott Bettinek eszébe az önvédelmi oktatás ötlete. „Sajnos a megyénkben nem találtam ilyen jellegű képzést, de a munkámnak köszönhetően ismerem Karacs Attila K-1-es bajnokunkat, akiről tudtam, hogy komoly szakember és foglalkozik önvédelmi oktatással.

Fotó: MTI

Felkerestem és nagyon tetszett neki az ötlet. Azonnal komolyan vette a dolgot, és össze is állított egy 3 napos elméleti és gyakorlati oktatással tarkított nagyon izgalmas önvédelmi kurzust, kimondottan futónők számára. A képzés a szarvasi Liget Wellness és Konferencia Hotelben lesz. Az első alkalomra március közepén kerül sor. Amennyiben sikeres lesz és van rá további igény, biztosan jön a folytatás!”

Helyzetben észnél kell lenni!

De vajon milyen készségekre készítheti fel a futónőket egy önvédelmi tanfolyam? „Szeretünk magunkból kiindulni: ha mi nem bántunk másokat, biztosan minket sem bárt senki. Vagyis semmi rossz nem történhet velünk a nyílt utcán. Sajnos az élet nem így működik” – magyarázza Karacs Attila korábbi K-1-es bajnok, aki ugyan a szabályszerű versenyzéssel már felhagyott, de edzőként továbbra is aktív. Főállása ma már a Terrorelhárítási Központhoz köti, ahol 2011 óta kiképzőként dolgozik.

Fotó: MTI

Saját tapasztalatai alapján meggyőződése, hogy a futónőknek szükségük van arra, hogy felvértezzék magukat önvédelmi praktikákkal, Betti felkérése csak megerősítette ebben. De vajon mit kell tudni ahhoz, hogy a szorult helyzetből képes legyen menekülni egy megtámadott nő? „Először is időben észre kell venni, hogy baj készül. Az sem egy hátrány, ha az adott hölgy idejében felismeri a támadó motivációját. Az emberi erőszak sokféle lehet és ami megment egy klasszikus kötözködős szituációban, az nem biztos, hogy működni fog egy rablóval, vagy egy erőszaktevővel szemben…”

Paprikaspray legyen zsebben!

A legfontosabb azonban a lélekjelenlét, állítja a szakember, hiszen akit megtámadnak nagyon megijed, és ez teljesen normális. „Egy alkalmas önvédelmi eszköz nyilván segítség lehet, de csak abban az esetben, ha jól használják. A kurzuson sokat beszélünk majd erről a témáról, a különböző eszközökhöz kapcsolódó mítoszokról és a valóságról, valamint a jogszabályi környezetről, amit szintén érdemes komolyan venni. Én a magam részéről mindenképp javasolnám, hogy a futónők tartsanak maguknál gázsprayt, de azt is, hogy tanulják meg jól használni.

Fotó: Shutterstock

Ha valakit megtámadnak, de tisztában van az esetleges veszéllyel, nem pánikol, és nem fújja ki 5 méter távolságból 3 másodperc alatt a flakon tartalmát, akkor jó esélye lehet a menekülésre. Ne feledjük: ezeket a harcokat sokszor nem megnyerni, hanem túlélni kell!”

 

Gyilkosság, erőszak, megalázás…

 

  • 2013. szeptember 15-én meggyilkolták Kardosné Gyurik Krisztina soroksári futónőt
  • 2018 októberében szexuális cselekményekre kényszerítették Makai Viktória ultrafutót Budapesten.
  • 2019 októberében Ágoston Piroskát, egy négygyermekes szekszárdi édesanyát támadtak meg futás közben.
  • Idén januárban dr. Tímár Klárát nézte ki magának egy férfi, aki autójával követte és perverz kérdésekkel provokálta.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?