ÉLETMÓDI

Nyomozás indul a férfi ellen, aki felvásárolt 18 ezer kézfertőtlenítőt

Többen halálosan megfenyegették az amerikai férfit, aki anyagi haszonszerzés céljából egy kisebb vagyont költött kézfertőtlenítőkre.

Az amerikai Tennessee államban élő Matt Colvin 18 ezer tubus kézfertőtlenítő gélt vásárolt fel február második felében, amikor az új kínai koronavírus még csak az Egyesült Államok egyes részein jelent meg, és szó sem volt válsághelyzetről. A férfi célja vállaltan a haszonszerzés volt: Colvin azt tervezte, hogy a járvány berobbanása után a kézfertőtlenítőket a vásárlási áruk többszöröséért adja a tovább.

(YouTube)

Colvin és testvére, Noah 1300 mérföld hosszan körbeautózták Tennessee és Kentucky államokat, és szó szerint minden kézfertőtlenítőt felvásároltak, amit csak találtak. A fertőtlenítőket aztán az Amazon és az E-bay platformján kezdték el árulni. A biznisz eleinte működött; 8-70 dolláros (1500-20 000 forint) áron adtak el egy-egy tubust. Az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai cégek aztán március elején lekapcsolták minden olyan kereskedő oldalát, melyek a kézfertőtlenítőkhöz hasonló higiéniás termékek viszonteladásával foglalkozott, így Colvinék üzletét is.

 

A New York Times internetes kiadása nemrég egy interjút készített Colvinnal, amiben a férfi elmondta, hogy a rengeteg kritika ellenére sem nem bánta meg a tettét. Szerinte a kapitalizmus játékszabályai így működnek, és csak „őrült pénzt” akart csinálni a kézfertőtlenítők felvásárlásával és viszonteladásával.

„Hatalmas csapás volt, hogy letiltottak a kézfertőtlenítők kereskedéséről. Azt hittem, hogy ezzel a húzással jó anyagi helyzetbe hozom majd a családomat, de most mi az istent fogok csinálni ezzel a sok fertőtlenítőszerrel?”- fogalmazott a Timesnak Colvin.

A cikk megjelenését követően aztán rengeteg támadás érte Colvint és családját. Egyesek addig merészkedtek, hogy megosztották a közösségi oldalakon Covin címét és elérhetőségeit, sőt, többen halálosan megfenyegették a férfit. Arról nem is beszélve, hogy Tennessee állam főügyésze nyomozást rendelt el a Colvin ellen, ugyanis a déli állam törvényei tiltják, hogy válsághelyzet idején anyagi haszonszerzés céljából ekkora készleteket halmozzon fel valaki.

A kialakult helyzet miatt Colvin végül úgy döntött, hogy lenyeli az anyagi veszteséget és jótékony célokra ajánlja fel a rengeteg kézfertőtlenítőt. A férfi szeretné, hogy minden olyan család kapjon egy-egy darabot a készletéből, amely esetleg miatta nem jutott hozzá a termékhez.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?