ÉLETMÓDI

Őrület, mit művel a Béres Csepp a zellerrel

Híresen leleményes a magyar, hát még a nők! Hanem amit a Szabolcsban élő szuperháziasszony, Boros Vali kitalált, egyenesen fantasztikus!
  • Szerző:

Mindenki tudja, hogy a leves lelkét a friss zellerzöld adja, de ahogy haladunk az őszbe, majd a télbe, egyre nehezebb hozzájutni az ilyen háztáji finomsághoz. Az a zellerzöld, amit az óriás élelmiszer-áruházak egész télen kínálnak méregdrágán, sajnos nem ugyanaz: a multi polcaira pakolt zellernek se olyan élénk illata, se olyan íze nincs, mint a kiskertekben termett zöldségnek. Arról nem beszélve, hogy biztosan vegyszerekkel kezelik...

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Akinek van tehát kertje, igyekszik a földben hagyni a gumókat egészen addig, míg nincs fagy – így sokáig van a konyhára friss zellerlevél. De amint betör a komoly hideg – márpedig a nyakunkon – fel kell szedni a kertekből is a zellert, a zöldjével pedig kezdeni kell valamit. Nejlonzacskóban a hűtőben elhelyezve legföljebb 1-2 hétig marad friss, így sokan a szárítás mellett döntenek. Ez is szuper, de korántsem adja vissza olyan intenzíven az ízeket, mint a friss zellerlevél.

Na mármost Boros Vali megint kitalálta a nagy tutit!

Amikor fölszedte a zellergumókat, a fejek fölső részét levágta a levelekkel együtt. A leveles zellerdarabokat pedig beállította vízbe, amibe 1, azaz egy csepp Bérescseppet rak.

Így nagyon sokáig friss marad a zellerlevél, és bőven lehet használni a legkülönfélébb ételekhez. Szuper vele a húsleves, de a paradicsomos ételekhez, pl. töltött paprikához is isteni ízt ad!

A bejegyzéshez rengeteg komment érkezett, sokan megköszönték a remek ötletet. Néhány háziasszony pedig a zeller kapcsán saját praktikákkal rukkolt elő. Például van, aki több nap áztatás után cserépnyi földbe rakja a gyökerezésnek induló zellerdarabkát. Más a fehérrépával, vagy a zöldhagyma végével jár el így. Azt pedig nagyon sokan megjegyezték, hogy a friss zöldfűszernek valóban nincs párja, érdemes rászánni egy kis időt télen!

Köszönjük mi is az ötletet!

(Forrás: Vali hagyományos konyhája, Facebook)

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?