OTTHONKA

30 szuper program a gyerekednek a napsütötte, őszi hétvégére

Élvezzétek ki az őszt és a gyönyörû, napfényes hétvégét! 30 ötletet adunk, amit semmiképp ne hagyjatok ki!
  • Szerző: FÁB

1. Díszítsétek fel közösen a bejárati ajtót bogyós és örökzöld ágakkal, színes falevelekkel!

2. Tartsatok bogárröptető versenyt vagy csigafutamot! A gyerekek átszellemülten fogják figyelni a verseny állását!

3. Induljatok fotó-szafarira! Készíts kreatív listát a gyerekeknek, mi mindent kell lefényképezniük utatok során (egy piros ajtó, egy veréb az ágon, futkározó kiskutya), majd kezdjétek meg a küldetést!

4. Gyűjtsetek makkot, majd ragasszátok a makkokat egy méretes kartonpapírra, mely a család közös, őszi alkotása lesz!

5. Készítsetek katapultot a kertben vagy a parkban faágakból, fakanálból és zsinórból, majd lőjetek ki vele kupacnyi, színes falevelet! Hatalmas élmény lesz, főleg kisfiúknak!

6. Gyűjtsetek gyógynövényeket és ültessetek el néhányat műanyag flakonokban az ablakpárkányon. Jó móka, és még az egészségeteknek is hasznos!

7. Halmozzatok minél nagyobb tornyot falevelekből, és ugorjatok bele a gyerekekkel! Visszhangozni fog a környék a kacagástól!

8. Tartsatok kincsvadászatot! Rejts el a kertben, a parkban vagy az erdőben néhány finom csemegét, míg a kicsik játszanak, majd térkép segítségével keressétek meg őket!

9. Készítsetek papírsárkányt, és keressetek néhány kisebb-nagyobb dombot, melyen szuperül tudjátok eregetni őket!

10. Barangoljátok be biciklivel a környék ismeretlenebb utcáit!

11. Süssetek közösen almás pitét vagy sütőtököt!

12. Gyűjtsetek gesztenyét, és építsétek meg a szabadban a termések és fogpiszkálók segítségével a valaha volt legnagyobb gesztenye-emberkét!

13. Pirítsatok házilag tökmagot! A tök magját rakjátok be a sütőbe, hagyjátok jól átsülni, majd örüljetek együtt az egészséges, finom csemegének!

14. Készítsetek madáretetőt műanyag flakonból, esetleg lécekből, szórjatok bele magokat, és helyezzétek olyan helyre, hogy a gyerekek is jól láthassák!

15. Gyűjtsetek színes és szép faleveleket, préseljétek le őket és készítsetek belőlük csodaszép fali képet!

16. Rajzoljatok járdára! Markoljatok fel egy adag színes krétát és irány az udvar vagy a tér, készülhetnek az aszfaltrajzok!

17. Etessetek kacsákat! Pakoljátok zacskóba a megmaradt, száraz kenyeret, keressétek meg a legközelebbi tavat vagy folyót.

18. Tartsatok pikniket! Ha nem szeretnétek nagy kirándulást tartani, akkor finomságaitokat, süteményeiteket és a nasikat megtehetitek a parkban, a kertben vagy akár a játszótéren is!

19. Szedjetek almát a kertben, az ismerős vagy rokon kertjében vagy egy szedd-magad-program során.

20. Nyomozzatok a szabadban! Találd ki a rejtélyt, amit meg kell fejteniük a kicsiknek. Nyomozásukat pedig tedd izgalmassá a kertben vagy parkban hagyott jelekkel, matricákkal, kisebb-nagyobb jutalmakkal! Imádni fogják!

21. Látogassatok el egy állatsimogatóba vagy madárlesre!

22. Tartsatok locspocs napot! Húzzátok fel a gumicsizmát, menjetek ki a kertbe vagy a játszótérre, a csizmák talpát kenjétek be színes temperával vagy vízfestékkel, és sétáljatok mintásra egy nagy, üres kartonlapot! Remek dísze lesz majd a gyerekszoba falának!

23. Játsszatok számháborút! Ha elég nagy a család, akkor egymással, ha szűkösebben vagytok, akkor pedig hívjatok el néhány barátot! Irány a park, és már kezdődhet is a móka!

24. Készítsetek rendhagyó szélforgót! A meghajtott papírlapot erősítsétek szokásos módon egy hurkapálcára, de ragasszatok rá színes leveleket, így igazán izgalmas lesz a látvány!

25. Sarazzatok! Az esős időben senkinek sincs kedve hosszan kint időzni. A napsütésben viszont hiányzik a ragadós sár, ami remek móka! Húzzatok gumicsizmát és esőkabátot, fogjatok egy vizes vödröt, és építsetek sártornyokat, -várakat és -süteményeket!

26. Bújócskázzatok a szabadban! Kevés jobb játék van ennél a jó levegőn!

27. Állítsatok bogárpalotát! A gyerekek imádják megfigyelni a hangyákat és az apró rovarokat! Építsetek a pici ízeltlábúaknak gallyakból és levelekből szállodát, és szórjatok a "recepcióra" és az "emeletekre" morzsákat.

28. Másszatok fára! Keressetek biztonságos formájú, méretű és vastagságú fát, majd irány a kaland!

29. Társasozzatok a szabadban! De ne vigyétek magatokkal a kellékeket, csak egy dobókockát! A mezőt építsétek meg gallyakból, a bábuk pedig legyenek gesztenyék, makkok, kavicsok - amiket a szabadban találtok.

30. Ültessetek el egy palántát, tuját vagy csemetét a kertben vagy a közeli parkban, melynek cseperedését együtt tudjátok majd nyomon követni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?