OTTHONKA

A kávézacc menti meg az emberiséget? Mondtuk, hogy ne dobd ki!

A brit főváros jellegzetes buszait hamarosan a kávézacc hasznosításával előállított üzemanyag hajthatja. Ez nagyban csökkenti majd a környezetszennyezést és a légszennyezést a zsúfolt Londonban.
  • Szerző: ripost

Újszerű energiaforrást vezetnek be a brit fővárosban. Kávézaccból készített bio-üzemanyag hajthat több londoni buszt  – jelentette be a Shell olajipari vállalat és a Bio-bean tiszta energiatechnológiával foglalkozó cég. A szmoggal teli zsúfolt londoni tömegközlekedésben a  bioüzemanyagokkal szeretnék csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és tesztelnék az élelmiszeriparból származó melléktermékek újrahasznosítását. Ez egy nagyszerű példa arra, hogyan hasznosíthatjuk a hulladékot, mint egy kihasználatlan erőforrást – mondta Arthur Kay, a Bio-bean alapítója.

Nincs is annál jobb napindító, mint egy csésze forró kávé. A becslések szerint évi 600 milliárd csésze fogy ebből a fekete gőzölgő italból. Egy londoni székhelyű zöldenergia cég már hasznosítja a mellékterméket, a zaccot is, ami tiszta energiát biztosít. Nagy-Britanniában évente félmillió tonna kávézacc keletkezik, melynek nagy részét elégetik, hulladék-lerakókba viszik, vagy komposztként használják fel. Nem kellene, hogy így végezze, hiszen értékes anyagokat tartalmaz a kávézacc – gondolta Arthur Kay, és megalapította Bio-Bean elnevezésű vállalatát. A cég a nagy kávézókból összegyűjti a mellékterméket és a London melletti üzemében, tisztán égő bio-üzemanyaggá alakítja át. A cég már gyártott 6000 liter kávéolajat, amellyel egy londoni busz egy évig képes közlekedni.

A brit főváros 9500 busza közül többet már bioüzemanyag hajt, ezek főleg az éttermekből megmaradt sütőolajjal járnak.  A kávézaccból készült üzemanyag azonban újdonságnak számít.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?