OTTHONKA

Ezeket a zöldségeket még elültetheted a kertedben

Július végére a legtöbb konyhakert kiürül; ám nem muszáj parlagon hagynod az ágyásokat. Rengeteg zöldség van, amit még elültethetsz, és lesz időd begyűjteni a termést is a fagyok előtt...
  • Szerző:

Ha július, akkor betakarítás! Sok zöldséget ilyenkor már teljesen fel lehet szedni, és bizony, maradnak jócskán üres ágyások. Hiszen már letermett a spenót, a hónapos retek, a fejes saláta, a kora karalábé és a zölborsó is. Ha szeretnéd teljes mértékben kihasználni a kertedet, akkor itt az augusztusi másodvetés ideje. Bizony, még most is sok mindent lehet vetni; jócskán vannak olyan zöldségek, amik még bőven beérnek a fagyok előtt.

Fotó: Pixabay.com

A másodvetéshez mindenképpen olyan zöldségeket válassz, amiknek rövid a tenyészideje, hiszen az első fagyok akár október elején is beköszönthetnek; addigra kell beérnie a termésednek. A magok kiválasztásánál figyelj arra, hogy betegségeknek ellenálló fajtákat válassz, hiszen ezeknek a növényeknek bírniuk kell az augusztusi hőséget éppúgy, mint az őszi hirtelen lehűlést.

Fotó: Shutterstock

A fürtös uborka még bőven beérik a fagyokig, de csak akkor érdemes vetned, ha tudod majd folyamatosan öntözni. Ha jól gondozod, télire rengeteg uborkát el tudsz tenni. Most lehet még zöldbabot is ültetni, de akár még a krumpli is a föld alá kerülhet. Igaz, így nem téli tárolásra lesz jó, de őszre tökéletes, zsenge újkrumplit tehetsz az asztalra. A fekete retek és a cékla is hálás növény: gyorsan fejlődnek, és kevés kártevőjük, betegségük akad; érdemes egy-egy ágyást bevetni a magjukkal. De jöhet egy kis rövid tenyészidejű sárgarépa, vagy kapor, és spenót is. Ha szereted a póráhagymát, érdemes ősszel vethető fajtát venni; ez tökéletesen fagytűrő, így még tél derekán is szedheted.

Fotó: Pixabay.com

Az augusztusi másodvetés pont olyan alapos előkészületeket igényel, mint a tavaszi vetés: vagyis első körben elő kell készítened a talajt, ha már eldöntötted, hogy milyen zöldségeket szeretnél a kiskertedbe. A letermett zöldségek után távolítsd el a maradék növényrészeket, gyökereket, leveleket, majd áss komposztot az ágyásokba. Gereblyézés, előkészítés után jöhetnek a másodvetésű zöldségek, amik ősszel gazdagon meghálálják a gondoskodást.

Fotó: Pixabay.com

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?