Létrehozva: 2017.10.13.

Brutális, amit a poloskák októberben művelnek! Így védekezhetsz ellenük

Itt az õsz, egyre hûvösebb lesz az idõ, a poloskák pedig menedéket keresnek, ezért tömegével behúzódnak az erkélyekre vagy a lakásba. Mutatjuk a legjobb praktikákat ellenük!

Bár a poloskák ártalmatlanok, kinézetük és szaguk miatt cseppet sem bizalomgerjesztők. Az időjárás-változás, az enyhe telek kedveznek az inváziós fajoknak, mint például a zöld vándorpoloska (Nezara viridula), vagy a barna színű márványpoloska (Halyomorpha halys). Mindkettő nagyon elterjedt hazánkban, az előbbi Afrikából, míg az utóbbi Ázsiából behurcolt faj, amelyek a szállítmányokkal érkeztek hajón vagy repülőn Európába.

A szakemberek szerint, bár nagyon büdösek és nem nyújtanak szép látványt, egészségügyileg semmilyen problémát nem okoznak az embernél, és a lakásban sem veszélyesek, vagy tudnak kárt okozni. Viszont annyira agresszív fajok, jól szaporodnak és hidegtűrőek, hogy szinte lehetetlen kiirtani őket.

"Mezőgazdasági szinten egyszerűen nem tudnak ellenük mit tenni. Nyár végén, amikor már érettek a gyümölcsök, elkezdik dézsmálni a termést, és mivel ilyenkor már nem permetezhetőek a növények, mert hamarosan a piacra és a boltok polcaira kerülnek, így a büdös bogarak számára rengeteg táplálék akad, irtani pedig nem lehet őket. Annyira kellemetlen a szaguk, hogy még a madarak sem fogyasztják a poloskákat, így tényleg nincs még természetes ellenségük sem" - mondta lapunknak Rózsahegyi Júlia, a Piret-mix Plusz háztartási permet gyártója.

A hűvös elől menekülnek védettebb helyekre, mint például az erkélyekre vagy a lakásokba. Az otthoni irtáshoz hívhatunk szakembereket, akik vegyszer segítségével eltüntethetik a nem kívánt betolakodókat. Ebben az esetben célszerű az ablakpárkányokat és a redőnytokokat lefújatni.

Házi praktikák

Ha nem szeretnél lakótársakat télre, a legjobb felvenni ellenük a harcot. Mutatunk néhány házi praktikát, amivel eltüntetheted őket.

1. Fokhagyma

A fokhagymaoldat nagy segítségedre lehet.  Fél liter vízbe keverj négy teáskanálnyi fokhagymaport és reszelj bele két fej friss fokhagymát. Keverd jól össze az egészet, majd kend be vele a kritikus részeket. Ilyen lehet az ablakpárkány és az erkélyajtó körüli rész. De bárhova kenheted a teraszon, ahol sok bogarat látsz. Nagy ívben elkerülik majd, a lakásba pedig nem fognak bemenni a fokhagymás védelmi vonal miatt.

2. Szúnyogháló

Nem a feltétlenül a legolcsóbb megoldás, de célszerű szúnyoghálóval felszerelni azokat a nyílászárókat, amiket gyakran használsz. Bár így a teraszon még lehet invázió, de legalább a lakást nem kell megosztani a kellemetlen betolakodókkal.

3. Műanyag palack

Szuper csapdát barkácsolhatsz egy sima műanyagpalackból, ami összegyűjti majd a büdös bogarakat. Vágd le egy flakon tetejét, az alját ragaszd le fekete szigetelőszalaggal, és tegyél bele egy LED-izzót. Végül a palack tetejét fordítsd vissza az üvegre fejjel lefelé, kupak nélkül. Éjszaka a rovarok belemennek majd a fényre, de kijönni már nem tudnak.

4. Mentaolaj

Fél liter vízbe keverj tíz csepp mentaolajat és egy kis őrölt mentalevelet. Kend be vele az ablakpárkányokat. A menta szaga - a fokhagymához hasonlóan - elűzi a poloskákat, de kellemesebb az illata az emberi orr számára.

5. Vizes törölköző

A nedves törölköző összegyűjti a bogarakat, a legjobb, ha fellógatod éjszakára az erkélyen. Reggelre az összes poloska rajta lesz. Dobd a törölközőt egy vödör szappanos vízbe, és elpusztulnak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

mindmegette.hu

Megszakad a szív: Vilmos herceg fakanalat ragadott, de közben is feleségéért aggódott

hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

Elsóztad a levest? Ezt az egy trükköt jegyezd meg, mert megmentheted az ételt vele

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!