OTTHONKA

Eláraszt a levélszemét? Mutatjuk mit tehetsz vele!

A közelgő tél csalhatatlan jele, amikor már a fák lombkoronája lecsupaszodik. Te pedig ilyenkor térdig jársz az avarban. Akármilyen kicsi is a kerted, nem jó, ha nem távolítod el a színpompás leveleket. Mutatjuk mit tehetsz!

Szinte minden korosztály élvezettel gázol a lehullott falevelek közé. Jó hallgatni, ahogy zizegnek az ember talpa alatt. Nem utolsó sorban pedig szemkápráztató a látványuk is. Azonban, ha mindez a kertedben lapul, már kevésbé lehet örömteli az avar látványa. Ha nem foglalkozol vele most, tavasszal sokkal nehezebb munka vár rád.

Pár nap is sokat számít

Ne engedd, hogy a lehullott levelek sokáig időzzenek a gyepen. Pár nap is elég és a fű teljesen kipusztul alattuk. Tavasszal pedig kezdheted a füvesítést elölről. Legalább kétnaponta lombseprűvel húzd az avart kupacokba. A fakoronák teljes lecsupaszodása pár hét alatt teljesen lezajlik. Kitartás, nem tart sokáig ez az időszak.

Ágyazz meg az állatoknak

Egy bokros kiskertben szívesen alszanak téli álmot a sünik, de akár  békák is. Jó házigazdaként várd őket egy meleg, puha ággyal. A lehullott levelek egy részét bátran kiterítheted a bokrok alá. Így menedéket nyújtasz az álmos állatoknak.

A maradékkal nyugodtan takard be a virágoskerted, ha azonban időd engedi be is áshatod őket a talajba.

Kiváló termőtalajt alakítanak ki a lebomló levelek, ezzel már megalapozhatod a tavaszi ültetéseket.

Ne félj a tűztől

Sokan nem szeretik a zöldhulladékot elégetni a kertben, mert hatalmas füsttel jár.

Ha mégis emellett döntesz, azt tarts szem előtt, hiába magánterületen gyújtanád a tüzet, ezt nem teheted meg bármikor.

Fontos! Az avar-és kerti hulladék égetése minden évben kizárólag két időszakban- tavasszal és ősszel -  megengedett. Idén november 30-ig, szerdán és szombatonként van rá lehetőséged. Azonban vasárnap és ünnepnapokon még ebben az időszakban is szigorúan tilos.

Csak söpörj és vitesd el

Ha nem szeretnél plusz munkát a zöldhulladékkal, az összesöprés után akár másra is bízhatod az elszállítást. Minden városi és kerületi önkormányzat biztosít –természetesen pénzért- gyűjtőzsákot, amiben a szemetet összegyűjtheted és tárolhatod az elszállítás idejéig.

Fontos! A hulladékgazdálkodás emberei csak ezekben a hivatalosan megjelölt zsákokban fogja elvinni a növényi hulladékot. Ha másban teszed ki a kapu elé, érintetlenül marad.

Sok esetben a szállítás idejéről szórólapban értesítik a lakókat, úgyhogy figyeld az elkövetkezendő hetekben a postaládádat is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?