Létrehozva: 2017.09.22.

Elindult a fűtési szezon. Mit kell pontosan tenni mindenkinek?

A fûtési szezon küszöbén állunk, egyre hidegebbek az éjszakák. A szezon kezdete elõtt, a gazdaságos és biztonságos használat érdekében, célszerû megvizsgáltatnod a kéményeket, kályhákat és a kazánokat. Annak is utánajártunk, mit kell tenni akkor, ha központi fûtés van.

Legfontosabb a kéményellenőrzés!

A fűtési időszak szeptember 15-én kezdődik és május 15-ig tart.

„Az első és legfontosabb lépés a kémény állapotának ellenőrzése. Sokan feleslegesnek tartják ezt a munkálatot, hiszen a kéményseprő látszólag nem csinál semmit, ugyanakkor az ellenőrzés elmulasztása súlyos, akár halállal járó szén-monoxid-mérgezéssel is járhat" - mondja Veszteg István, épületgépész vállalkozó.

A kéményellenőrzést fontos végrehajtani azokban a lakásokban, ahol a rendszer nyáron nem működött, kivétel a kombinált cirkófűtés, mert ennél a rendszernél a nyári melegvíz-szolgáltatás miatt a kémény is használatban volt.

Tavaly óta a lakossági kéményseprés ingyenes. Minden tüzelő- és fűtőberendezéshez kapcsolódó füstelvezető vizsgálata kötelező, a gázkészülékeknél és a zárt égésterű berendezések esetében kétévente, a szilárd tüzelőanyaggal, illetve olajjal fűtő berendezéseknél pedig évente jelenik meg a kéményseprő. Első alkalommal bedobnak egy cédulát, ha ez az időpont nem alkalmas, megadnak egy másikat, ami szintén ingyenes, harmadik alkalommal azonban már neked kell keresni a kapcsolatot, ami kiszállási díjjal jár.

Problémát okozhat, ha a kémények nincsenek bélelve, vagy a szavatosságuk lejárt, de az is előfordul, hogy a fűtési szezon után a kéménybe madarak költöztek be, vagy a kémény romos, elhasználódott. Ezért fontos a kémények ellenőrzése, amelyet szakemberek végeznek.

Gázzal fűtesz? Ez a teendő!

„Azoknak, akik gázzal fűtenek, a kazánjukra kell figyelni, ezt évente érdemes a szakszervizzel megvizsgáltatni. A gázvezetékek és az ehhez kapcsolódó készülékek vizsgálatát viszont ma már törvény szabályozza” - figyelmeztet a szakember.

Ez azt jelenti, hogy szabályozva van, mikor kell az adott gázvezetéket az erre jogosult személlyel, céggel felülvizsgáltatnod. Erről a gázszolgáltatónknál vagy az illetékes kamara honlapjáról kaphatsz tájékoztatást.

Mit tehetsz te otthon?

Radiátorok tisztán tartása, ellenőrzése

Tisztítsd meg a radiátorokat mosószeres ronggyal, portörlővel, és takarítsd ki porszívóval, így növelheted a fűtési hatásfokot. Ellenőrizd, hogy nincs-e csepegés, mozognak-e rendesen a szelepek.

Légtelenítés

Ha a fűtés elindítása után jóval hidegebb a radiátor a tetején, mint az alján, légtelenítésre van szükség. Ha régi készüléked van, hívj szakembert, ha új és van rajta szelep, te is el tudod végezni a dolgot. Nincs másra szükséged, csak egy légtelenítő kulcsra. Ha nincs otthon ilyen, akkor egy csavarhúzó is tökéletesen megfelel. Tévhit, hogy a légtelenítéshez le kell engedni a rendszerből a vizet. Elég, ha mielőtt elkezded a munkát egy nagyobb törölközőt terítesz a radiátorok alá, ha esetleg csöpögne a víz. Keresd meg a légtelenítő szelepet. Ezt a radiátor oldalán találhatod meg. Ezt a szelepet fogd meg a csavarhúzóval és az óramutató járásával ellentétes irányba kezdd el csavarni. Elsőre csak negyedet forgass a csapon, majd óvatosan tekerd tovább. Addig csináld, amíg meghallod a sziszegő hangot. Ez jelzi, hogy levegő távozik a rendszerből. Ha már a szelep végén vízcseppek jelennek meg, akkor tökéletes munkát végeztél.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sokkoló fotók: felismerhetetlen lett Magnum, Tom Selleck

origo.hu

Nagy a baj: Izrael megtámadja Iránt

borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

vg.hu

Magyar autópályák: csak most terjed el az a szokás, amit a KRESZ is előír, de Nyugat-Európában már több évtizede működik

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Irán egyértelművé akarta tenni, hogy vele ezt nem lehet megcsinálni + videó

origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Házasság első látásra: ez történt a házzal, amiben Csabit fogva tartotta volt kedvese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!

OTTHONKA

Lecsap a szomszédok réme! Tényleg nem szabad hétvégén füvet nyírni?