OTTHONKA

Most kell cselekedned, ha jövőre bőséges epertermést szeretnél

Bár tavasszal is el tudod ültetni a palántákat, termés abban az évben csak sovány lesz rajta. Ezért érdemes inkább ősszel belefognod; szerencsére még nem csúsztál ki az időből...
címkék:
  • Szerző:

Az eperszezonnak vége, már a folytontermők is csak mutatóban hoznak egy-két szemet. Az eper ültetése ősszel esedékes, ha bőséges termést szeretnél a következő évben. Bár semmi akadálya, hogy tavasszal kerüljenek a földbe a palánták, sokkal egészségesebbek és bővebb hozamúak lesznek, ha van idejük rendesen begyökeresedni és megerősödni. A köznyelvben csak epernek nevezett szamóca palántáit még lehet kapni a kertészetekben, de hanem akarsz venni, hanem a meglévő ágyásaidat szeretnéd áthelyezni, akkor is érdemes minél előbb nekifognod. Az eper ültetése ugyanis ősszel, szeptember első felében a leghatékonyabb. Mutatjuk, hogyan fogj hozzá, hogy jövőre ontsák a növények a friss, zamatos gyümölcsöt!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szeptember közepéig még van időd elültetni az eperpalántákat. Fotó: Shutterstock

1. Jól válassz helyet nekik

Az eper ültetése ősszel sokkal bőségesebb termést hoz. Fotó: Pixabay.com

Napos és világos helyen a legbőségesebb a szamócatermés; egy kevés félárnyék még nem probléma, de amikor kiválasztod az ágyások helyét, arra figyelj, hogy ne legyenek egész nap árnyékban a tövek. Hiszen nem csupán a fényhiány jelenthet problémát, de az is, hogy a nyirkos, árnyékos kertrészekben nagyobb az esély a gombafertőzésekre, a bogyók rothadására.

2. Gondosan készítsd elő a talajt

Fotó: Pixabay.com

A szamóca a laza, tápanyagban gazdag talajon fejlődik a legszebben. Ültetés előtt jó mélyen forgasd át a földet, és alaposan, bőségesen trágyázd be. A szamóca ágyások ugyanis 3-4 évig egy helyben maradnak; nagy adag szervestrágyára lesz szükségük. A legjobb a marhatrágya: négyzetméterenként 10-15 kilót forgass az ágyásokba, egy ásónyomnyi mélységbe. Fontos, hogy érett trágyát használj, nehogy kiégesse a növények gyökereit.

3. Nem mindegy, hogyan ülteted

Az eper nagyon érzékeny az ültetési mélységre. Fotó: Pixabay.com

A szamóca érzékeny az ültetési mélységre: ha túl mélyre kerül, nem fog virágokat hozni, ha túlságosan magasra, akkor télen kifagyhat, kiszáradhat. Telepítéskor figyelj arra, hogy a szívlevelek mindig a talajfelszín fölé kerüljenek, a gyökérnyak pedig talajszintben legyen. Figyelj a tőtávolságra is: az eprek 40-50 centire legyenek egymástól.

4. Védd meg őket a fagytól

Ültetés után mulcsozással tudod megvédeni a palántákat a közelgő fagyoktól. Fotó: Pixabay.com

Az eper őszi ültetése azért fontos, mert ha szeptember elején a helyükre kerülnek, még van idejük ősszel megerősödni a télre. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne kellene megvédened a frissen ültetett palántákat a hidegtől. Ültetés után azonnal takard le az ágyásokat szalmával, vagy a telej előkészítése után teríts le fekete fóliát.

5. Adj nekik bőven táplálékot

Fontos a folyamatos tápanyagpótlás, hogy a növénykék megerősödjenek, mire jönnek a fagyok. Fotó: Pixabay.com

Fontos, hogy ültetés után rendszeresen kapjanak vizet, nem szabad, hogy kiszáradjanak, hiszen akkor nem fognak begyökeresedni. Viszont az eper túlöntözést sem szereti, hiszen a betömörödött talaj levegőtlen lesz, és ez kedvez a gombafertőzéseknek. Öntözéskor érdemes pótolni a tápanyagot is: a bőséges terméshez sok nitrogén, foszfor és kálium kell az epernek. A legjobb, ha szamócának való tápoldatot adsz nekik.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?