OTTHONKA

Eszméletlen, mit művel a szódabikarbóna a karácsonyfával!

Ezt a trükköt mostantól minden évben be fogod vetni, ha kipróbálod!
  • Szerző: Ripost

Rengeteg gyönyörű dísz közül válogathatunk a karácsonyfánkra, de minek költsünk rá ezreket, ha van ennél sokkal jobb megoldás? Ha pedig már évek óta ugyanazokat a díszeket helyezetd a fádra, akkor is biztosan jól jön egy kis újdonság, valamilyen mutatós és eddig nem látott darab.

Ebben a trükkben nem csak az a szuper, hogy olcsó, hanem hogy rendkívül könnyű is, egyáltalán nem kell hozzá különösebb kézügyesség, sőt még a gyerekeket is bevonhatod a kalandba.

Hozzávalók:

2 egység szódabikarbóna

1 egység keményítő

1,25 egység víz

Hogy az egység pontosan mit jelent, azt a készítendő mennyiségtől függően te határozhatod meg. Javasoljuk, hogy egy nagy bögrét válassz, de ha először inkább kísérleti darabokkal futnál neki, akkor egy kisebb kávéscsésze is tökéletes.

Így készítsd el:

Öntsd a hozzávalókat egy lábasba, közepes lángon melegítsd és kevergesd.

Először egy tejszerű állapotot kapsz, majd a melegedés hatására elkezd összeállni és olyasmi sűrűségű lesz, mint egy krumplipüré. De te akkor se hagyd abba a kevergetést, hiszen így marad majd szép csomómentes!

Ha már a massza szépen összeállt és felvette a krumplipüré sűrűségű állagot, akkor öntsd egy tányérra és nagyon gyorsan tekerd fóliába vagy tedd bármilyen zárható zacskóba/dobozba. Lényeg, hogy ne száradjon ki.

Amikor már kihűlt, akkor úgy fog viselkedni, mint egy sütemény tésztája. Egyedül a fantáziád fog határt szabni annak, hogyan formázod. Kinyújthatod, majd karácsonyi süteményszúró formákkal vághatsz belőle csillagot, hóembert, rénszarvasokat, de akár kicsit még tovább is bolondíthatod:

  • nyomj a formákba csipkedarabokat az igazán különleges hatásért

  • díszítsd apró, piros bogyókkal

  • forgasd csillámba

  • tegyél bele illóolajat, hogy egyúttal kellemes aromával is elárassza otthonod

  • akik különösen ügyesek, azok akár egészen izgalmas mintákat is kanyaríthatnak belőle egy éles kés segítségével

Ha a gyerekeket is bevonod a mókába, akkor nyugodtan gyurmázhatnak is vele, a kinyújtott formákba belenyomhatják tenyérlenyomatukat, hogy az is ékesítse a karácsonyfát. Már teendőd már nincs is a díszekkel, mint hagyni, hogy alaposan kiszáradjanak. Ez időbe telik, legalább 1 nap, mire elérik a megfelelő keménységet, a nagyobb példányok pedig akár még tovább is kell, hogy pihenjenek, de a végeredmény csodás, olcsó, egyedi és hófehér díszek kavalkádja, melyek akár még festhetők is, ha egy kicsit színesebb holmikra vágysz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?