Létrehozva: 2016.06.05.

Ezekre a csodás tájakra menj nyaralni, ha imádod a bort

Szerencsére Magyarországon bárhova lépsz, borvidékre érsz, de kiválogattuk a legeslegszebbeket, ahová nyáron is érdemes elmenni, nemcsak szüretkor!

Nehéz kiválogatni Magyarország legszebb borvidékeit, hiszen gyakorlatilag mindegyik gyönyörű, de most úgy válogattunk, hogy nyáron is jól érezze magát az egész család egy-egy túra alkalmával!

1. Balaton - déli part

Nyáron természetesen elsődleges úticél a Balaton: szerencsére a tó adottságai miatt az egész környéket borvidékek veszik körül. Bármerre lép az ember, jobbnál jobb helyi borokba botlik és ma már a balatoni éttermek többsége is igyekszik a helyi termelők borait kínálni a vendégeknek.

Ráadásul idén a helyi borászok összefogtak és egy közös bort is piacra dobtak: BalatonBor néven minden pince ugyanolyan palackban a legjobb olaszrizlingjeit kínálja, hogy a kezdő borfogyasztók is bátran nyúlhassanak a polcra - tudva, hogy biztosan jó bort választanak!

2. Balaton - északi part

A Badacsony egy kicsit messzebb esik a tótól - persze csak képletesen. Tény, hogy fürdőruhában nem lehet átsétálni a strandról a pincébe, de bringával például abszolút kényelmesen megközelíthető a hegy, így még sofőrről sem kell gondoskodni, ha mindenki szeretne kóstolni a csapatból!

3. Sopron

Annyira pici a borvidék, és annyira jók a borai, hogy a legtöbb soproni pince palackjai el sem jutnak Budapestre: egyszerűen elfogynak helyben, mert az osztrákok és a helyiek is nagy rajongói a kékfrankosnak! És a Fertő-tó közelsége miatt még a pancsolást sem kell beáldozni a bortúrázás oltárán.

4. Mátra

Akinek nem feltétlenül kapcsolódik össze a nyaralás a fürdőzéssel és a forróság elől szeret inkább a hűvösebb hegyekbe menekülni, az imádni fogja a Mátrát! Nem is hinnénk, de a Mátrai Borvidék az ország 22 borvidéke közül a második legnagyobb: a picike családi pincészetektől a hatalmas, minden igényt kielégítő borászatokig minden megtalálható és a borválaszték is annyira széles, hogy a könnyű, illatos fehérboroktól kezdve a testes vörösekig mindenki megtalálja a kedvére valót!

5. Etyek-Buda

Akinek nincs ideje egy hétre elmenni valahová, de nagyon kimozdulna, annak bátran ajánljuk Etyeket! A pezsgőkről és a Pinot Noirról híres borvidék Budapestről 20 perces buszúttal megközelíthető, ráadásul van olyan borászat, aki medencés kerttel várja a hűsölni vágyó vendégeit!
Aki pedig egy kicsit kalandvágyóbb és szereti ismeretlenebb kis pincéket felfedezni, az vegye az irányi a Velencei-tó felé! A Déli pályaudvarról fél óra alatt visz le a vonat, ott pedig bőven találni olyan borászatokat, amikről nem is értjük, hogy miért nem ismeri őket még a nagyközönség!

6. Tokaj

A leghíresebb borvidékünk természetesen kihagyhatatlan a sorból: a Zemplén, a Bodrog és a Tisza még a legmegáltalkodottabb borellenzőket is elvarázsolja - már ha akadna ilyen a családban. A borvidéken egész nyáron egymást érik a fesztiválok, tehát a művészeti programok között is lehet válogatni, ha éppen feljönnénk egy pincéből.
Ma már a száraz borok kedvelői is ugyanolyan lenyűgözve érezhetik magukat a furmintoktól és hárslevelűktől, mint azok, akik az édes, késői szüretelésű vagy aszúborok miatt utaznak Tokajba, de érdemes figyelmesen válogatni: a műanyag palackokban vagy demizsonokban árult borok óriási csalódást okozhatnak, hiába olcsóbbak lényegesen a valóban világszínvonalú "nagytestvéreknél"! 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egészen elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

mandiner.hu

Meteorológusok: nem biztos, hogy természetes okból zúdult özönvíz Dubajra

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

hirtv.hu

Horvátországban a hivatalos részeredmények szerint a jobboldali kormányzó párt nyert

origo.hu

Brutálisan összeverték Miley Cyrust

mindmegette.hu

Közel 100 új dolgozóra van szüksége a magyar Aldinak: ekkora fizetést ígérnek az újaknak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Nagyon kemény..." - Tóth Andi hasonmása tarol a neten - Videó

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

Elsóztad a levest? Ezt az egy trükköt jegyezd meg, mert megmentheted az ételt vele

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!