OTTHONKA

Ezt tedd a hűtőbe, soha többé nem lesz büdös

Nem is egy, de mindjárt hét házi csodaszert mutatunk, amivel újra frissé, illatossá varázsolhatod a hûtődet. Most állj neki a takarításnak, amíg tart a hideg idő.

Nincs kiábrándítóbb, mint amikor a hűtőszekrény ajtaját kinyitva borzalmas szag csapja meg az orrunkat. Még egy hétig hideg lesz, addig érdemes elvégezni a nagy hűtőtakarítást! Az erkélyen, udvaron a mínuszokban nem olvadnak ki a munka idejére kirakott élelmiszerek.

HÛTÕTAKARÍTÁS

Ha bebüdösödött a hűtőd, először is alaposan takarítsd ki.

1. Áramtalanítsd, és pakolj ki belőle mindent. Ha teheted, a mélyhűtőt is most tedd rendbe.

2. Szódabikarbónás, meleg vízzel mosd le a hűtő belső falait és a polcokat.

3. Az erősen szagos hűtőt ezután még mosd át ecetes  vízzel is, vagy töröld át citrom levébe mártott szivaccsal. Mindkettő nagyon erősen szagtalanító hatású.

4. Öblítsd át tiszta vizes ruhával, majd töröld szárazra.

5. Orrfacsaró bűz esetén egy tepsibe szórj szódabikarbónát, tedd a hűtőbe. Tartsd csukva a hűtő ajtaját, amíg magába szívja az összes rossz szagot. A szennyezett port dobd ki.

6. Csak friss ételeket rakj vissza a hűtőszekrénybe. A romlott, lejárt, penészes élelmiszerektől örökre szabadulj meg.

7. Az erős illatú alapanyagokat, ételeket tárold légmentesen záródó élelmiszertartó dobozokban. Hűtőtakarításkor a tároló dobozokat is alaposan tisztítsd meg.

SZAGTALANÍTÁS

Nem szükséges drága szagtalanítókat vásárolnod, sem durva kémiai szereket alkalmaznod. Veszélyes is lenne, hiszen élelmiszerek közelébe nem kerülhet ilyesmi. A kellemes, tiszta, friss illatot természetes háziszerekkel tartsd fenn.

1. Szódabikarbóna

Tarts a hűtő polcán nyitott zacskóban szódabikarbónát. Magába szívja a kellemetlen szagokat. Hetente, maximum tíz naponként cseréld.

2. Citrom

Vágj félbe egy citromot, szórj rá egy kis szódabikarbónát, és helyezd a hűtőszekrény polcára. Ha kiszáradt, cseréld ki.

3. Ecet

Az ecetnek nagyon erős szaga van, de szükség esetén érdemes bevetni. Nyitott edényben tégy 1 dl ecetet a hűtőbe, tartsd ott egy éjszakán át. Nem csak szagtalanít, frissít, de fertőtlenít is.

4. Zabpehely

Ha zavar a citrom vagy az ecet intenzív illata, alkalmazd szagsemlegesítésre  a zabpelyhet. Tarts mindig belőle egy tálkával a polc hátulján.

5. Kávé

Akár friss, darált kávéport, akár a lefőzött kávé kiszárított zaccát teszed a hűtődbe, mindkettő remek szagtalanító. A teletömött hűtő minden szintjén helyezz el lapos tálkában belőle.

6. Macskaalom

Az illatosítás nélküli, szagtalan macskaalom is kiválóan közömbösíti a nem kívánt szagokat. Egy tepsiben helyezz egy adagot belőle a hűtő aljára. Csukd rá a hűtő ajtaját, míg mindent magába nem szív. Utána távolítsd el.

7. Aktív szén

A bolti illatosítókban is megtalálható az aktív szén. A gyógyszertárban kapható széntablettából pár szemet tégy egy kis nyitott dobozkába, és tartsd a hűtőben. Ha csökken a hatása, cseréld újra, vagy tedd 20 percre 180 Celsius-fokos sütőbe. Az erős hő hatására újra aktiválódik a szagelszívó hatás.

Tippek:

  • Ha a takarítás ellenére még mindig kellemetlen szagot érzel, töröld át ecetes szivaccsal a tömítőgumikat is.
  • Az is lehet, hogy az automata leolvasztású hűtők esetében a páraelvezető végénél, a hűtőszekrényen kívül, alul található cseppgyűjtő dobozkából jön a szag. Ürítsd ki a tartalmát, és gondosan mosd ki ecetes meleg vízzel.
  • A hűtő hátán a rácsot időnként porszívózd le vagy portalanítsd törlőronggyal.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?