OTTHONKA

A fürdőszoba legfertőzőbb része nem a vécé: erre senki sem gondolna

A fürdőszoba tisztaságára mindenki kényes, a legtöbbet ott takarít az ember. Van azonban egy rész, amiről mindenki hajlamos megfeledkezni; pedig ott tanyázik a legtöbb kórokozó...
  • Szerző:

A fürdőszobaszőnyeg igencsak dekoratív lehet, egy jól megválasztott darab az egész helyiség hangulatát meg tudja változtatni. Csakhogy sokan nem fordítanak rá kellő gondot, és míg a mosdókagylót, vécét rendszeresen patyolattisztára súrolják, és alaposan lefertőtlenítik, a fürdőszobaszőnyeg gyakran érintetlenül marad a helyén. Pedig ez a legfertőzőbb rész az egész fürdőszobában, állítja egy profi takarító.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vécé 02

Fotó: Pixabay.com

Bailey Carson hivatásos takarítóként már mindent látott, így nem a levegőbe beszélt, amikor a fentieket állította az Insider magazinnal készült interjúban. Azt is megmagyarázta, miért a fürdőszobaszőnyegben van a legtöbb kórokozó. Hiszen míg a helyiség többi részét rendszeresen takarítja mindenki, addig ez a textildarab csak néha kerül be a mosásba. Pedig minden egyes zuhanyzás és fürdés után a családtagok erre lépnek ki nedves lábbal, így hamar tele lesz szappanmaradékokkal, és a szövetből nagyon hosszú idő alatt párolog el a nedvesség. Ez a közeg pedig kiváló táptalaj mindenféle kórokozó számára, elég csak a penészgombákra gondolni.

Fotó: Pixabay.com

Ha ez nem lenne elég, a fürdőszobaszőnyeg általában közel van a vécékagylóhoz, amiből minden lehúzáskor baktériumokkal teli vízpermet kerül rá. A takarítás-szakértő hozzátette, hogy a legtöbb háztartásban legfeljebb évente egyszer-kétszer mossák ki a szőnyeget, de van, aki soha. Ő ehelyett azt javasolja, hogy minimum havonta alaposan mossuk ki, hogy baktérium- és gombamentesen tudjuk tartani.

Fotó: Pixabay.com

Ha gépben mosható a szőnyeg, akkor hajtsd ketté, és a cimkéjének megfelelő hőfokon mosd ki. Ha műanyag szőnyeged van, akkor kézzel kell kitisztítanod, amihez hipós vízre lesz szükséged. Tedd a szőnyeget a kád szélére vagy a zuhanytálcába, áztasd be a hipós vízbe egy pár órára, majd alaposan súrold át kefével, és öblítsd le. Ha nagyon zegzugos a műanyag, és nem férsz be a kefével minden résbe, akkor fogkefével súrold át, hogy biztosan ne maradjon sehol szennyeződés. A szakértő hozzátette, hogy érdemes a vécét csukott tetővel lehúzni; ezzel nem csak a szőnyeg, de az egész fürdőszoba higiéniájáért sokat teszel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?