OTTHONKA

Erre figyelj, ha gyümölcsfát szeretnél ültetni

Eljött a gyümölcsfa ültetés ideje, megjelentek a fiatal csemeték a kertészetekben, lerakatokban. Ám ahhoz, hogy éveken át bőséges termést adjon az új fád, rengeteg mindenre kell már most figyelned!
  • Szerző:

Bár hosszú időre kiment a divatból a gyümölcsfa ültetés, szerencsére egyre többen döntenek úgy, hogy fiatal facsemetéket telepítenek a kertjükbe, udvarukba. Ez sokszorosan meghálálja magát, hiszen a saját fádról tudsz egészséges, vegyszermentes gyümölcsöt adni a családnak, és szinte ingyen van az egész. A legfinomabb házi lekvárok saját gyümölcsből készülnek, és az érzés megfizethetetlen, amikor csak kisétálsz a kertedbe, és ott vár az alma, körte. A gyümölcsfa ültetés ráadásul nem is kerül túlságosan sokba, egy csemete, vagy ahogy a kertészetekben nevezik, oltvány már kétezer forint körüli összegért is kapható. Most van itt az ideje, hogy gyümölcsfát ültess, hiszen a szabadgyökeres csemetéket csak november közepéig lehet kapni – hiszen annál később már nem érdemes őket elültetni, mivel nem gyökeresednének be a fagyok előtt. Ám a vásárlásnál és az ültetésnél van néhány ökölszabály, amit fontos betartanod, ha azt akarod, hogy a fácskád hosszú életű legyen, és bőséges termést hozzon. Lássuk ezeket!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Életre szóló élmény a gyerekeknek, ha van gyümölcsfa a kertben. Fotó: Shutterstock

Döntsd el, mi a cél

Gyümölcsfa ültetés előtt gondold át, mire szeretnéd használni a bőséges termést a jövőben. Fotó: Pixabay.com

Mielőtt megvásárolod a telepíteni kívánt kis fákat, üljetek össze a családdal, és beszéljétek át, hogy ki milyen gyümölcsöt szeret! Hiszen felesleges lenne olyat telepíteni, aminek a termését senki nem szereti, főleg, hogy bizonyos fajták évente akár 40-50 kiló gyümölcsöt is teremhetnek. Az sem mindegy, hogy napi fogyasztásra szeretnéd-e a gyümölcsöt, vagy pedig be is főznél belőle, például lekvárt, befőttet. Érdemes minden szempontot megfontolni, mielőtt fajtát választotok.

Járd körbe a kertet

Nézd meg, hol érezné a legjobban magát a fád, és arra is ügyelj, hogy idősebb, nagyobb fák ne árnyékolják majd! Fotó: Shutterstock

Ha megvan, milyen fajta fákat szeretnél, alaposan nézz körül a kertedben, hogy megtaláld a számukra ideális helyet. Nem minden gyümölcsfának egyforma a fényigénye, de az általánosságban elmondható róluk, hogy szeretik, ha napos helyre ülteted őket, hiszen így lesz szép a termés. Azt is vedd figyelembe, hogy milyen távolságot kell hagynod közöttük, illetve arra is figyelj, hogy a jogszabályok szerint legalább három méterre kell, hogy legyen a szomszéd kerítésétől.

Máris védekezhetsz a tűzelhalás ellen

Ellenálló fajták választásával védekezhetsz a tűzelhalás, és még sok más betegség ellen. Fotó: Shutterstock

Minden gyümölcsfa-tulajdonos legnagyobb rémálma a tűzelhalás, mely betegség főleg az almát, a körtét és a birset veszélyezteti. Ha már megjelent az ágakon, nincs mód a védekezésre, le kell vágni a sérült részeket, sőt, sokszor a fát is ki kell vágni. De jó hír, hogy már a csemete vásárlásakor is sokat tehetsz azért, hogy megelőzd a bajt: válassz ellenálló fajtákat a kertészetben, gazdaboltban, hogy sokáig ép maradjon a fád.

Ne csak az ásót vedd elő az ültetéshez

Ültetés előtt csipkedd le éles metszőollóval a gyökerek körülbelül egyharmadát; így gyorsabban fognak nőni. Fotó: Shutterstock

Az ásón kívül szükséged lesz még egy jó éles, fertőtlenített metszőollóra, egy mérőszalagra, és némi szerves trágyára is. Alapszabály, hogy a fának legalább kétszer akkora gödör kell, mint amilyen szélesre nyúlnak a gyökerek. A gödör legyen minimum 60x60 centiméter széles, és legalább ugyanennyi mély, de az a biztos, ha egy méterig leásol. Ha kész a gödör, az aljába szórj szerves trágyát, majd arra tegyél három-négy lapát földet, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a trágyával, hiszen attól kiéghetnek. Mielőtt a gödörbe helyeznéd a fát, csipkedd le metszőollóval a gyökérvégeket; ezzel növekedésre ösztönzöd a fa gyökérzetét. Ha ez megvan, jöhet az ültetés.

Nem mindegy, hogyan kerül a gödörbe

Az oltás helye mindig legyen a föld felszíne felett! Fotó: Shutterstock

A gyümölcsfa ültetése egyszerű, de nem árt néhány dologra odafigyelni. A kertészetekben, lerakatokban kapható facsemeték vad alanyra oltott nemes fák; így a gyökér felett valamivel láthatod az oltás helyét, egy kidudorodó részt a fa törzsén. Ennek mindig a föld felett kell lennie, ha ültetsz, különben egy-két éven belül akár el is pusztulhat a fád; erre érdemes nagyon figyelni. Ahogyan arra is, hogy merről van az uralkodó széljárás; hiszen, ha a szél felé állítod a dudort, ami az oltás helyét mutatja, a fiatal fácska könnyel letörik az oltás helyén a vad alanyról. Tehát ültetéskor mindig úgy fordítsd a facsemetét, hogy az oltásnál lévő dudor a széliránynak ellentétes oldal felé nézzen. Ha beállítottad, hol legyen a fa, akkor jöhet a föld a gyökerekre; sokkal könnyebb a dolgod, ha van segítséged a művelethez. Ezután óvatosan meg kell taposni a földet, és jöhet az öntözés: érdemes legalább egy vödör vizet adni a fiatal fának, hogy ne maradjon levegő a gyökerek között odalent. A rendszeres öntözéséről télen se feledkezz meg: ha nincs csapadék, akkor hetente egyszer adj neki vizet.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ellenállhatatlan tiramisu receptek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?