OTTHONKA

Halálzóna a konyhában: A tudósok is megdöbbentek!

Egy mikrobiológiai tanulmány kimutatta, hogy hol is található egy átlagos konyha fertőzésektől leginkább veszélyeztetett szeglete. Fogadjunk, hogy erre te sem gondoltál!
  • Szerző: Ripost

Harminc, véletlenszerűen kiválasztott londoni háztartásból vettek mintákat a tudósok.

A hűtő aljában lapuló két fiók pedig konkrétan halálzónának bizonyult.

Itt átlagosan az egészségügyi baktériumszint 750-szeresét mérték. Ekkora tenyészet nagyjából egy rohadó állattetemen szokott lenni. Olyan veszélyes kórokozókat is találtak egyes esetekben mint:

E.coli, salmonella vagy listeria.

Ezek a kórokozók súlyos fertőzést okozhatnak. A komoly lázzal, hányással és hasmenéssel járó megbetegedések egyfajta mérgezéses állapotot idéznek elő a szervezetben, melyből sokszor egy hét alatt sem gyógyul fel az érintett. De hogy lehet ilyen komoly baj forrása a teljesen ártatlan terepnek tűnő hűtőszekrény?

Veled is biztosan előfordult már, hogy egy-egy paradicsomról megfeledkeztél, ami aztán hónapokig kallódott a hűtőd aljában. Ezek a magukra hagyott zöldségek törvényszerűen bomlásnak indulnak. Amikor észreveszed, természetesen azonnal megszabadulsz tőle, gondolva, hogy ezzel mindent helyre hoztál. De ennyi nem elég, mert

a már poshadó zöldség vagy gyümölcs láthatatlan baktériumtelepeket hagy maga után!

Ezek pedig hamar rátelepszenek a friss zöldségekre, így azok potenciális veszélyforrást jelentenek számodra, még akár egy alapos mosás után is.

Ha ezt a 4 aranyszabályt betartod, akkor tisztán tarthatod a zöldségesfiókjaidat, méghozzá úgy, hogy megszűnik a mikrobiológiai veszély!

  • Hetente egyszer ellenőrizd le a hűtőd alsó szekcióját, és minden gyanús zöldségtől szabadulj meg!
  • A zöldséges fiókokat havonta egyszer mosd ki mosószeres vízzel!
  • Mindent alaposan moss meg, amit a fiókból kiveszel
  • Nyáron kapcsold egy picit hidegebb hőmérsékletre a hűtőszekrényed!

Mindezzel családod egészségét óvod!

És ezeket olvastad már?