Létrehozva: 2021.06.23.

Nagyon figyelj erre a 6 dologra, ha hőségben kell autót vezetned

Aki teheti, ki se mozdul a hűvös lakásból, de van, hogy muszáj a hőségben autót vezetni. Akár rövidebb, akár hosszabb útra mész, sokkal felkészültebbnek kell lenned a kánikulában, mint máskor.

Hőségben autót vezetni gyötrelmes tud lenni, sőt, nem csupán kellemetlen, de veszélyes is lehet a forró napokon közlekedni, hiszen a hőstressz miatt szaporább a pulzus, sokaknak egyből megfájdul a feje, és egyre nő az ingerültség is. Vannak szakértők, akik szerint hőségben autót vezetni hasonló kockázattal jár, mintha ittas lenne a sofőr. Akármilyen nehéz is koncentrálni, sokkal tudatosabban kell figyelned a vezetésre, mint máskor – és az út megtervezésénél is alaposabbnak kell lenned, mint hűvösebb időben.

Fotó: Shutterstock

1. Biztos, hogy muszáj elindulni?

Fotó: Pixabay.com

Sokszor nincs választás, neki kell indulni egy hosszabb útnak, de önmagában a munkába járás is gyötrelmes lehet, főleg, ha dugóba kerülsz útközben. Mindenestre mérlegeld, muszáj-e útnak indulni, és ha nem, akkor inkább tedd át az utazást a hőhullám utánra. Ha mégis menned kell, lehetőleg kerüld a forró napszakokat, például ha nyaralni, rokonokat látogatni mész kocsival, indulj el a hajnali, hűvös órákban; ekkor még a forgalom sem túl nagy, és a hőség sem kínzó.

2. Penge legyen a kocsi

Fotó: Pixabay.com

A forróságban könnyen lehet, hogy tönkremegy az akkumulátor, hiszen a folyamatos hőhatás és a rázkódás együtt sérülést okozhat benne. Indulás előtt ellenőrizd vagy ellenőriztesd, hogy minden rendben van-e vele. Nyáron a gumiabroncsokra is nagyobb terhelés hárul, indulás előtt mindenképpen nézd meg, hogy megfelelő-e bennük a nyomás; ahogyan azt is ellenőrizd, hogy a hűtővíz szintje rendben van-e. Ha van légkondi a kocsidban, ellenőrizd, megfelelően működik-e; elég, ha előző este beindítod. Ha kifelejtetted a karbantartást, hosszabb út előtt mindenképpen tisztíttasd ki.

3. Magadra figyelj a legjobban

Fotó: Pixabay.com

Hosszabb út előtt időben menj el aludni, kipihenten vágj neki a vezetésnek a forróságban. Bőségesen reggelizz, de ne annyit, hogy elnehezülj. Útközben gyakrabban állj meg felfrissülni, mint máskor tennéd. Könnyen lehet, hogy sokkal hamarabb érzed magad fáradtnak, mint hűvösebb időben; ilyenkor gondolkodás nélkül állj ki a forgalomból, és pihenj egyet.

4. Legyen nálad elég folyadék

Fotó: Shutterstock

Gondoskodj róla, hogy az egész útra elegendő, lehetőleg hűtött víz legyen a kocsiban; a legjobb, ha egy hűtőtáskában tudod vinni őket. A cukros üdítőkkel óvatosan bánj a nagy melegben, némelyik inkább fokozza a szomjúságérzetet. Gondolnod kell arra is, hogy valahol sokat kell vesztegelni lerobbanás vagy baleset miatt; ezért legyen nálad harapnivaló is arra az esetre, ha órákat kell várakoznod valahol.

5. Ne most spórolj a légkondin

Fotó: Pixabay.com

Indulás előtt állj az árnyékba, és nyisd ki az összes ajtót, hogy átszellőzzön a kocsi. Ha útközben közben megállsz valahol, akkor is figyelj, hogy ne a tűző napon parkolj. Menet közben használd a légkondit, most nem érdemes spórolni vele. Ha nincs a kocsidban, akkor folyamatosan gondoskodj levegőcseréről, húzd le az ablakokat.

6. Legyél sokkal türelmesebb

Fotó: Getty Images

A hőségben vezetés még azokat is megviseli, akik egyébként imádják a meleget. Hamarabb elfáradsz, türelmetlenebb leszel, és drasztikusan lecsökken a koncentrálóképesség. Gyakran találkozhatsz ideges, lobbanékony sofőrökkel az úton, szabálytalansággal és balesetveszélyes helyzetekkel, amiket a többi sofőr türelmetlensége vagy kimerültsége okozhat. A kánikulában érdemes kicsit visszavenni a tempóból, vedd figyelembe, hogy nem csak a többiek, de te magad is fáradtabb, lassabb vagy; ne vállalj be olyan közlekedési helyzeteket, amikben nem érzed biztosnak magad.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Krumpliszsákként dőlt el a brutálisan fejberúgott focista - videó

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

A húsvéti szent három nap: ebben a felfokozott állapotban jó lesz elcsendesedni

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

hirtv.hu

Magyar Péter akciózásai bepörgették a mém-gyárakat

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

travelo.hu

Hozd vissza ezt a finom hagyományt a húsvéti asztalra!

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Így tervezd meg a konyhakerted, hogy biztosan elég legyen a termés

OTTHONKA

Elindult a hajrá: eddig lehet ingyenesen lakásbiztosítást cserélni

OTTHONKA

Ezért mosd le tavasszal a tujáidat a kertben! Gyönyörűek lesznek nyárra

OTTHONKA

Vesd be a fokhagymát, és gyönyörűek lesznek a növényeid

OTTHONKA

Erre figyelj, ha a mosott ruhát a szabadban teregeted ki

OTTHONKA

Kertészkedj száraz kenyérrel, mutatjuk, mire használhatod