Létrehozva: 2018.08.06.

Így mentsd meg a termést nagy hőségben. Mutatjuk a legszuperebb kerti tippeket

Az elmúlt hetek hõhullámai nem kímélték a kerti növényeket sem. Bár nyár közepén már nem sokat tehetünk, hogy megóvjuk õket, vannak praktikák, melyekkel a következõ szezonban nem csak gond nélkül átvészelik a kánikulát, de még gyarapodni is fognak.

Az elmúlt hetek hőhullámai szárazsággal is jártak; ilyenkor a kerti növényeink túlélésére sokkal nagyobb gondot kell fordítanunk. De nem is csak az lenne a cél, hogy életben maradjanak, hiszen azt szeretnénk, ha a száraz, forró idő ellenére is gyarapodnának. De hogyan tudjuk ezt elérni?

1. Az éltető víz

Ahhoz, hogy megfelelően gondoskodjunk növényeinkről, tisztában kell lennünk azzal, hogyan jutnak hozzá a vízhez. Egy keveset ugyan felvesznek a leveleiken keresztül is, de a vízmennyiség döntő többségét a gyökerek szívják fel a talajból. Vagyis minél több gyökere van egy növénynek, annál több vizet tud felvenni. A hőség alatt a legjobb módszer, ha közvetlenül a gyökerekhez juttatjuk el a vizet.

2. Gondoskodás a gyökerekről

Ha azt akarjuk, hogy sok gyökeret eresszen a növényünk, olyan talajba kell ültessük, ami laza és omlós. Ha nem kell megküzdenie a föld keménységével, sokkal több szálat növeszt, amivel szárazság esetén is fel tudja venni a szükséges vízmennyiséget. Ehhez lazítanunk kell a talajt, amit megtehetünk rendszeres kapálással, vagy természetes, bomló anyagok talajhoz történő hozzáadásával az ültetéskor.  Ilyen anyagok a komposzt, tőzegláp, az elhullott falevelek. Ha így porózusabbá tesszük a talajt, a víz ráadásul könnyebben leszivárog a gyökerekhez.

3. A levelek megóvása

A legtöbb nedvességet a leveleken keresztül párologtatják el a növények; a felszívott víz 98%-a a mikroszkopikus pórusokon keresztül távozik. A nyári forróságban sok mindent tehetünk, hogy minimalizáljuk a párolgást. Először is figyelni kell, hogy ne legyenek a növények kitéve egész nap a forró napsugarak hatásainak; érdemes olyan helyre ültetni őket, ahol pár órát árnyékban vannak. De ugyanígy meg kell védenünk őket a széltől és a huzattól is.

4. Eszközök a védekezéshez

Építhetünk szélvédett ketrecet a növények számára, ahol nem bántja őket a huzat – viszont a tetejét levehetjük, hogy napfényt kapjanak.

A nagy hőségben a gyökerek hajszálra emlékeztető, vékony részei a legsérülékenyebbek. Ha egy vékony talajtakarót teszünk a növény tövére, az megakadályozza, hogy a víz elpárologjon, mielőtt a talajba szivárogna.

Ha biztosítani akarjuk a folyamatos vízellátást, a növényeket beleállíthatjuk egy műanyag lavórba, amibe vizet töltünk; így nem kell tartanunk attól, hogy kiszárad a földjük.

A locsolás megkönnyítésére számtalan locsolófejet lehet kapni, hogy a permetező hatást elérjük – de ehhez sokszor elég egy házpraktika is: ha egy műanyag palackot kilyukasztunk több helyen, ugyanazt a hatást érhetjük el, mint egy drága öntözőberendezéssel.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Igazságtalan döntés volt? A PL-csapat harcol Kerkez Milos eltiltása ellen

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Ezt ha meglátja a Petike… na abbul baj lesz!” – nem hiszed el, kinek üzent nyilvánosan Majoros Hajni

mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

mandiner.hu

Schiffer András: „A jogállamiságot pontosan az Európai Unió rúgja fel azzal, hogy pörölykalapácsként használja a szerveit a Magyarország elleni geopolitikai küzdelemben” (VIDEÓ)

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat