OTTHONKA

Így szúrja el mindenki a palacsintasütést!

Úgy gondoltad, hogy palacsintát sütni a világ legegyszerûbb dolga? Alapvetően így is van, mégis van hét hiba, amit mindenki elkövet a népszerû édesség készítése közben, akár hagyományos, lapos, akár amerikai típusú palacsintát süt.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Fakanállal kevered

A legjobb palacsintatészta habverővel készül, méghozzá jó nagy habverővel. Minél nagyobb ugyanis az eszközöd, annál több levegő kerül a tésztába, így az annál könnyebb lesz.

Túlkevered

Nem szabad a tésztát túl sokáig keverni, mert minél tovább kevered, annál keményebb, rágósabb lesz a kész palacsinta.

Nem hagyod pihenni

A palacsintatészta nem akkor van kész, amikor végeztél a keveréssel, hanem 5-30 perccel később. A glutén, amely keverés közben aktiválódott felszívja a nedvességet, így sűrűbb és egyenletesebb lesz a tésztád.

Rossz zsiradékot választasz

A vaj nem alkalmas a palacsintasütésre, mivel nem lehet magas hőmérsékletre hevíteni. Ragaszkodj a napraforgóolajhoz.

Egyenesen a serpenyőbe öntöd az olajat

Az olajat ne csepegtesd egyenesen a serpenyőbe, hanem márts bele egy szilikonos ecsetet vagy egy papírtörlőt, és ezzel kend ki a serpenyőt. Ha ugyanis az olajcseppek megállnak a serpenyő egyes részein, nem egyenletesen sül majd a palacsintád.

Rossz hőmérsékleten sütöd

Értjük, hogy azt szeretnéd, hogy minél hamarabb kész legyen, de nem megoldás, ha minél nagyobbra veszed a lángot. Ha túl magas hőmérsékleten sütöd a palacsintát, hamar odakap, ráadásul, ha a vastagabb, amerikai verziót sütöd, a közepe át sem sül rendesen. De a túl alacsony láng sem jó, mert túl sok olajat fog felszívni. A legjobb a közepes láng.

Túl hamar, vagy túl sokat forgatod

A palacsintát egyszer kell megfordítani. Ha sokat forgatod, vagy túl hamar fordítod meg, az amerikai palacsinta leereszt, a hagyományos, magyar változat pedig elszakadhat. Akkor fordítsd meg, amikor a rajta levő buborékok kipukkadnak.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?