OTTHONKA

Így tartsd távol magadtól a szúnyogokat!

Ismered a halk zümmögő hangot a sötétben az esti elalvás előtt? Amikor hirtelen rádöbbensz, hogy szúnyog van a hálószobában? Ne ijedj meg, mutatjuk, hogyan védekezz!
  • Szerző: A

A legegyszerűbb megoldás a szúnyogok ellen, ha nem engeded be őket oda, ahol aludni vagy pihenni szeretnél és csak azokat az ablakokat, ajtókat nyitod ki, amelyekre már szúnyoghálót szereltél. A rovarriasztó szerek sokszor mérgező anyagokat tartalmaznak. Mi hát a megoldás?

Illatokkal a szúnyogok ellen

1. A nyílászárók környékére, balkonra vagy a teraszra ültess olyan  illatot kibocsájtó növényeket, amelyektől irtóznak a szúnyogok.  Ilyenek  a levendula, citromfű, rozmaring, menta, a muskátli, dohányvirág vagy az eukaliptusz.

2. Nem szeretik az apró vérszívók a citrom, a narancs, a szegfűszeg illatát sem. Vess be házi praktikákat!

-Fél narancsot vagy citromot szórj meg szegfűszeggel, az egészet öntsd le alkohollal és ezt rakd az ablakba.

-A párkányon egy tálba csepegtess almaecetet, így a szúnyogok csapdába esnek.

- Van, aki a diófa és a gesztenyefa levelének főzetére esküszik.

3.  A különböző illóolajok - citronella, levendula, eukaliptusz, babér, borsmenta vagy teafa - tökéletesen hozzák a bolti szúnyogriasztó készítmények szintjét. Párologtatókban és gyertyákban is használhatod őket.

4. Készíthetsz krémet és spray-t a segítségükkel. Fontos, hogy az illóolajokat soha ne használd hígítatlanul a bőrön.  1-2 dl desztillált vízbe csepegtess 25-30 csepp illóolajat. Rázd össze, majd az elegyet permetezd a bőrödre! Használhatsz alkoholt vagy valamilyen bázisolajat és kiváló krémet készíthetsz házilag.

Ha már áldozatául estél a szúnyogok csípésének szódabikarbónából és vízből kikevert pasztát kenj a csípésre. Kevés ecet, alkohol vagy levendulaolaj is jó lehet.

Tuti tipp! Készíts szúnyogcsapdát!

Ehhez szükséged lesz egy 1,5-2 literes műanyag palackra, 2 dl vízre, 50 gr cukorra és 1gr élesztőre. Vágd le a palack tetejét, töltsd fel az egyveleggel a félbevágott alsó részt. Tölcsért képezve fordítsd az aljába az üveg felső részét és rögzítsd.

Az így elkészült szerkezet szén-dioxid csapdaként vonzza a szúnyogokat (és a legyeket is). Befelé könnyen betalálnak, kifelé viszont már nincs esélyük.

Ha a természetes módszer nem segít

1. Az elektromos szúnyogirtó mérgező folyadékot párologtat, ezért bánj vele óvatosan. Konnektorba dugva fél órán belül megszabadít ugyan az összes szúnyogtól a lakásban, de fejfájást okozhat.  Nyugodtan használhatod lámpafény vagy nyitott ablak mellett is.

2. Az ultrahangos szúnyogriasztó ötven négyzetméteren is távol tartja a szúnyogokat. A kis dobozt csak be kell kapcsolni, és az emberi fül számára nem érzékelhető ultrahang segítségével megvédi a területet.

3. Az elektromos szúnyogriasztó UV-fénnyel dolgozik. Húsz négyzetméteren belül hatásos, biztonságunkról pedig rács gondoskodik. Fogantyújánál fogva bárhová, akár kültérben is felakaszthatod, a fény pedig odavonzza és elpusztítja a szúnyogokat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?