OTTHONKA

Eszméletlen, mit művel a kertedben a kávézacc!

Nézd meg, mi mindenre jó ez az értékes tápanyag.
címkék:
  • Szerző:

Ha te is kávéimádó vagy és nem tudod elképzelni egy napodat sem enélkül a finom ital nélkül, eláruljuk, hogy milyen értékes a kávéfőzés során visszamaradt kávézacc. Sokan gondolkodás nélkül kidobják, pedig a növények is ugyanúgy imádják, mint mi. Nemcsak nekünk, de nekik is szükségük van arra az energiára, amit a kávétól kapnak. Tápanyaggal látja el őket, és védelmet biztosít számukra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kávézacc nitrogénban gazdag, amire a növényeknek nagy szükségük van, többek között lehetővé teszi számukra, hogy a napfényt energiává alakítsák. Fontos, hogy a növények nitrogénban gazdag táptalajban legyenek, akkor érzik igazán jól magukat.

Kávézacc 01

Fotó: Pixabay.coim

Mire használd kertedben a kávézaccot?

  1. Keverd a virágföldhöz:

Szobanövényeid és kerti virágaid is meghálálják neked, ha a földjükhöz egy-két evőkanál kávézaccot keversz. Ha nincs lehetőséged arra, hogy összekeverd a földdel, akkor szórd a növények tövére, úgyis kifejti a hatását. Tudnod kell, hogy a kávézacc savasítja a földet, így a savas földet kedvelő növények tövére, mint például rododendronok, hortenziák, páfrányok, azáleák, örökzöldek, sokkal többet is rakhatsz.

  1. Keverd a vetőmaghoz:

A kávézacc kálciumban és magnéziumban is gazdag, bomláskor a nitrogénen kívül kálium és foszfor is keletkezik. A tavaszi vetéskor érdemes elkeverned a zöldségmagokat a kávézaccal, mert így egészséges és bőséges termésre számíthatsz.

  1. Füvesíts vele:

Ha szép zöld füves udvarra vágysz, készíts koktélt: adj tíz liter vizet 1 csészényi kávézacchoz, 1-2 napig hagyd állni, majd spricceld le vele a területet. Kitűnően trágyázza a gyepet, főleg nyáron látszik a legjobban, milyen szépen nő tőle a fű.

  1. Vesd be a kártevők és a macskák ellen:

Érdemes az ágyasok köré és kedvenc kerti növényeid tövére szórni belőle, mert távol tartja a házas és a meztelen csigákat is. A hangyák is inkább elkerülik, mert a kávé erőteljes illatát nem szeretik. A macskák ugyanilyen finnyásak, inkább másik helyet keresnek a dolguk elvégzésére.

  1. Komposztáld:

A felesleges kávézacc tápanyagtartalmával kitűnő a komposzthoz is, nem csak értékessé teszi, hanem elősegíti is a megfelelő bomlás feltételeit.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb forralt bor
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?