Létrehozva: 2019.11.17.

Koszos az autód kárpitja? Itt a legjobb módszer, hogy újra tiszta legyen

Autóink kárpitját érdemes rendszeresen tisztítani, mert minél ritkábban takarítjuk, annál könnyebben megy tönkre az anyaga: kirojtosodik, megkopik. A foltok is egyre mélyebben ivódhatnak az anyag belsejébe, ha sokáig benne hagyjuk.

A takarítás nem csupán esztétikailag fontos, de az autó állagát megóvja, így egy esetleges eladásnál sokat számíthat a kellemes, újszerű, gondozott belső. Ha erősen szennyezett belülről az autó, akkor a következő keverékkel tisztíthatjuk ki alaposan a kárpitot.

Képünk csak illusztráció.

Egy sötét színű műanyag palackot töltsünk meg 1/3 részéig hidrogén-peroxiddal. Egészítsük ki 2/3 rész vízzel, majd cseppentsünk rá 5 csepp citromolajat és jól rázzuk össze. Szórjuk egyenletesen a tisztítandó kárpitra, és hagyjuk hatni pár percig. Kefével dörzsöljük át, ezzel a szennyeződést felhozzuk a felszínre. Nedves, tiszta ruhával töröljük le a koszos folyadékot, majd addig ismételjük az eljárást, míg tiszta nem lesz a huzat.

Még plusz 3 ötlet

1. Autótisztítás házilag ragasztószalaggal

Na nem a jól bevált a „szigetelőszalag minden hibára gyógyír” módszerre kell gondolni. Egy szóval nem az autó testéről levált kisebb-nagyobb alkatrészek visszatapasztására szolgál a módszer, hanem az eltávolíthatatlannak tűnő apró kis koszokat ejthetjük a segítségével csapdába. Legyen akár morzsa, por vagy esetleg kárpitba ragadt idegesítő hajszál és kutyaszőr, ezek eltüntetésére is kiváló az autó egész belső terében egy kis ragasztószalag, ahol a seprű, vagy a porszívó már nem segít.

2. Autótisztítás házilag fogkrémmel

Gondoltad volna, hogy a fogkrém nemcsak a szájszag és a fogrontó bacik távoltartására alkalmas? Pedig a króm alkatrészek egyik legjobb barátja lehet, hiszen gyönyörűen tisztán tarthatjuk vele ezeket a fényes felületeket. A fogkrém ugyanis apró, durva szemcséivel remekül alkalmas apróbb polírozási munkák elvégzésére otthon. Természetesen nem kell túlzásba esni, és a legdrágábbat megvenni erre a célra. A fehérítőset, érzékeny fogra valót inkább hagyjuk meg magunknak, az autón úgysem lesz semmi különleges hatása. Arra azonban ügyeljünk, hogy sérülékeny felületeken óvatosan kell használni, mert tud ám karcolni.

3. Autótisztítás házilag lenmagolajjal

Eddig inkább csak étkezési célokra használtuk, pedig a megfáradt, kiszáradt bőrkárpitok tisztítására, puhítására is kiváló egyesek szerint. Az biztos, hogy csak módjával érdemes használni, mert ha a bőr tocsog az olajban, akkor takaríthatunk még egy darabig.

4. Autótisztítás házilag sütőporral

A sütőpor elég univerzális háziszer. Jó a hangyainvázió ellen is, most pedig az ülésre került csúnya foltokon, pecséteken fog segíteni. A levegős, puha sütemények barátja tehát az autósok kedvenc kárpittisztítója is egyben, amivel ugyanolyan könnyű a foltok eltávolítása, mint egy kifejezetten erre a célra készült drága vegyszeres tisztítónak. Egyszerűen csak szórjuk a sütőport a foltra, húsz percig hagyjuk hatni, majd dörzsöljük át a felületet egy ronggyal. A takarítás után pluszban a friss, kellemes illatnak is örülhetünk.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megérkezett az új Moszkvics csúcsmodell, le fog esni az álla, ha meglátja

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

mindmegette.hu

Nem is hinnéd, milyen gyakran kell felmosni, vécét pucolni vagy kimosni az ágyneműt!

vg.hu

Magyar autópályák: csak most terjed el az a szokás, amit a KRESZ is előír, de Nyugat-Európában már több évtizede működik

ripost.hu

Négy csillagjegy, akikre bármikor számíthatsz

mandiner.hu

Béketárgyalás vádjában bűnösnek találtatott

origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Most kaptuk: rendőr áll a főúton, tömegkarambol történt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!

OTTHONKA

Lecsap a szomszédok réme! Tényleg nem szabad hétvégén füvet nyírni?