Létrehozva: 2021.05.07.

Nyakunkon a kullancsszezon, brutális invázióra számíthatunk

Jó, ha tudod, hogyan védekezhetsz a vérszívók ellen.

Rossz hír a nyárra nézve, hogy az idei tél is túlságosan enyhe volt ahhoz, hogy a kullancspopulációt számottevően megritkítsa. Bár a közönséges kullancsok a tavaszi és az őszi hónapban a legaktívabbak, mégis nyáron történik a legtöbb megbetegedés, mert akkor töltünk a legtöbb időt a szabadban, ráadásul a nyári melegben általában testünk nagy részét is fedetlenül hagyjuk, így a vérszívók könnyebben megkapaszkodnak a bőrünkön. A kullancsok 95 százaléka jellemzően a Lyme-kór-család valamelyik baktériumát terjeszti, mely az állat mellett emberre is nagyon veszélyes, valamint súlyos agyvelőgyulladást is okozhat egy-egy fertőzött egyed.

A legújabb biológiai kutatások szerint a klímaváltozás hatására sajnos hazánkban is megjelent a veszélyes Hyalomma kullancs, ami más veszélyes korokozók mellett a krími-kongói vérzéses láz vírusát is hordozhatja, ami kiemelkedően magas, 30 %-os halálozási aránnyal jár A Hyalomma kullancs a többi fajtársával ellentétben jól lát, gyors, ügyesen mozog, így könnyebben megkapaszkodik, és fertőz. Jellemzője a nagyobb testméret és a sávozott láb, ha ilyen vérszívót találunk magunkon, azonnal érdemes orvoshoz fordulni!

Ezek a kullancsfajok honosak nálunk (Fotó: Pixabay.com)

 

Szakemberek szerint a szokásosnál is intenzívebb kullancsaktivitás várható ezen a nyáron, ezért óvakodjunk attól, hogy a boltokban kapható sprayknek vagy kullancsriasztó karpereceknek teljes bizalmat szavazzunk, mert ezek nem nyújtanak 100%-os védelmet. Jobb óvatosabbnak lenni, és körültekintőbben védekezni. A háziállatok közül a legveszélyeztetettebb a kutya és a macska, így nemcsak magunkra, hanem házi kedvenceinkre is fokozottan érdemes figyelnünk.

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a kullancsok elkerülésére és a kullancscsípés esetén szükséges teendőkre!

Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen?

  • Viseljünk megfelelő ruházatot: Kirándulás során ajánlott hosszú nadrágot, hosszú ujjú pólót és sapkát viselnünk, hogy az élősködők ne tudjanak a bőrünkbe kapaszkodni. A világosabb színű ruhák jó szolgálatot tesznek ilyenkor, mert így könnyebben észrevehetjük a rajtunk lévő kullancsokat és lesöpörhetjük magunkról.

  • Kerüljük a magas füvet és az út menti aljnövényzetet: a kullancsok leginkább itt szeretnek megbújni, valamit a túraútvonalak melletti növényeken, úgyhogy az ilyen helyeken fokozott óvatossággal közlekedjünk.

  • Kullancsriasztó szerek használata: fontos tudni, hogy általában 1-3 órát tart a hatásuk és nem nyújtanak 100%-os védelmet. Az idő elteltével újra és újra be kell fújni vagy kenni magunkat ezekkel a szerekkel. Szerencsére vannak már természetes alapanyagú kullancsriasztó szerek is, amik nincsenek tele vegyszerekkel.

  • Alapos ellenőrzés: minden természetjárás és kerti munka után ajánlott alaposan átvizsgálni a testfelületünket, hogy észrevegyük, ha kullancs van bennünk. Főleg azokat a részeket kedvelik, ahol meleg és vékony a bőr, mint a különböző hajlatok, boka, nyaki rész, fej és a hajat is érdemes alaposan átvizsgálni.

  • Védőoltás: a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellen van védőoltás, ezért érdemes minél hamarabb beadatni felnőttnek és gyereknek egyaránt a fertőzés elkerülése érdekében. (Lyme-kór ellen sajnos nem létezik védőoltás.)

    Terjed egy új kullancsfaj az országban (Fotó: Pixabay.com)

    Teendők kullancscsípés esetén:

  • Nem szabad körömmel vagy csipesszel megragadni és kitépni a vérszívót, ugyanis a kullancs szorongatás hatására fertőzött nyálat köphet. Ugyanez igaz fulladás esetén is, ha valamit ráöntünk. A vérszívó eltávolítására a leghatékonyabb orvostechnikai eszköz a kullancseltávolító kanál, melynek segítségével a kullancs alá nyúlva, egyszerűen kiemelhető a vérszívó.

  • Ha észrevesszük és még aznap eltávolítjuk a kullancsot, a kórokozó bejutására nincs esély. Ha mégis elkéstünk vele, figyeljük meg a csípés helyét. Az 1-2 centis piros elváltozás még nem utal Lyme-kórra, de ha ez már 4-5 centinél nagyobb, növekszik és vándorol, mindenképp orvoshoz kell fordulni. (Sajnos a fertőzés jelen lehet bőrgyulladás nélkül is.)

  • A kihúzott kullancsot érdemes egy kis tartályba zárni, mert térítés ellenében kivizsgálható, hogy fertőzött volt-e a Lyme-kor valamelyik baktériumával!

  • Kullancscsípés után fellépő betegségtünetek jelentkezésekor azonnal forduljunk orvoshoz, ilyenek az influenzaszerű tünetek: hőemelkedés, levertség, torokfájás, nyirokcsomó duzzanat, valamint izomfájdalom, ízületi fájdalom vagy duzzanat. A kezeletlen Lyme-kór később sajnos súlyos, akár visszafordíthatatlan betegségeket is okozhat.

    A Hyalomma kullancs által terjesztett krími-kongó láz betegségének jelei:

  • ingerlékenység, akár hetekig tartó magas láz, hátfájás, ízületi fájdalom, gyomorfájás, gyengeség. Kipirult arc, vörös szem és torok jellemzi, súlyos esetekben sárgaság, gyakori orrvérzések és véraláfutások jelenhetnek meg.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

    origo.hu

    Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

    borsonline.hu

    Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

    hirtv.hu

    Embert gázolt a metró Budapesten

    metropol.hu

    Most kaptuk a tragikus hírt: koncert közben, a közönség előtt halt meg az énekesnő

    vg.hu

    Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

    origo.hu

    Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

    origo.hu

    Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

    ripost.hu

    Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

    ripost.hu

    Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    OTTHONKA

    Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

    OTTHONKA

    Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

    OTTHONKA

    Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

    OTTHONKA

    Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

    OTTHONKA

    Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

    OTTHONKA

    Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

    OTTHONKA

    Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

    OTTHONKA

    Így választhatsz jó zöldségpalántákat