OTTHONKA

Ecet vagy szódabikarbóna: most kiderül, mitől fog ragyogni a mosogatógép

A mosogatógép, ahogy a többi háztartási gép is, időnként igényli az alapos takarítást. Szerencsére létezik olyan praktika, aminek segítségével könnyen és gyorsan végzünk vele.

A boltban kapható mosogatógép-tisztító szerekkel természetesen semmi baj sincsen. De ha kifogyott otthon a tisztítószer, vagy egyszerűen természetesebb módszerekre szeretnél váltani, máris mutatjuk a módszereket, amellyel szinte gyerekjáték a mosogatógép tisztítása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mosogatógép tisztítása

Természetes szerekkel is könnyen megy a takarítás!
Fotó: Pixabay.com

Milyen gyakran csináld?

Először is érdemes tudni, milyen gyakran igényel alapos tisztítást a mosogatógép. Jó, ha nem feledkezel meg arról, hogy bár maga az eszköz is tisztításra, sőt, fertőtlenítésre szolgál, ettől még ki kell pucolni néha. Ha azt szeretnéd, hogy az evőeszközök és a tálalóedények tisztán, higiénikusan és jó illatúan kerüljenek elő belőle, legalább havonta egyszer alaposan ki kell tisztítani. Szentelj különös figyelmet a szűrőnek, a vízelvezető csőnek, a tálcának, valamint az ajtónak és az összevissza tapogatott gomboknak – ez utóbbiakat a mostani, járványos időben legjobb, ha naponta áttörlöd fertőtlenítő kendővel.

A mosogatógép tisztítása természetes szerekkel is hatékony!

A művelethez ecetre, szódabikarbónára, egy nedves kendőre, egy spriccelős palackra és némi meleg vízre lesz szükséged. Először vedd ki az alsó tálcát, és vizsgáld át a vízelvezető csövet, majd ha kell, tisztítsd ki belőle alaposan az esetleg beleragadt ételmaradékot. Nem a leggusztusosabb munka, de sajnos a mosogatógép tisztítása néha ezzel jár.

Mikróban melegíts fel egy csésze ecetet egy nagyobb kancsóban. Adj hozzá két evőkanál szódabikarbónát, és a pezsgő, habzó folyadékot öntsd a vízelvezető csőbe, majd hagyd hatni 10-15 percig. Az ecetet azért tedd nagyobb kancsóba, hogy ki ne fusson, és meg ne égesse a kezedet, amikor hozzáadod a szódabikarbónát, ilyenkor ugyanis pezsegni, habzani kezd, és megnő a térfogata. Végül egy csésze lobogva forró vízzel öblítsd át a csövet.

Ezután vedd ki a szűrőt, és a helyét is pucold le alaposan, majd töröld át nedves ruhával. Mosd át a szűrőt meleg, mosogatószeres vízzel, ami esetleg ráragadt, azt egy elhasznált fogkefével dörzsöld le. Mielőtt visszatennéd, meleg vízzel öblítsd le. Mielőtt hozzákezdenél, nézd meg a mosogatógép használati utasítását, mert az öntisztító szűrőket nem kell kivenni a mosogatógép tisztítása során, ezeket a gép automatikusan tisztítja.

Mosogatógép tisztítása

Segít az ecet és a szódabikarbóna
Fotó: Pixabay.com

Programok ecettel, szódabikarbónával

Tölts meg egy mosogatógépben mosható csészét ecettel, és tedd a felső tálcára, majd futtass le egy forró vizes mosogatást. Az ecet lemossa a zsírt és eltünteti a szagokat. Ha a gép végzett, szórj szét egy csészényi szódabikarbónát a készülék alján, és futtass le egy rövid, forró vizes mosogatást. Ezzel kész is van a mosogatógép tisztítása, legalábbis belül.

Az utolsó szakaszban az ajtót és a gombokat fogod megtisztítani. Egy spriccelős flakonban keverj össze három csésze vizet fél csésze ecettel. Ha a mosogatógéped használati utasítása meleg víz használatát javasolja, akkor ne tegyél bele ecetet. Fújd be a mosogatógép ajtajának belsejét az oldattal, és töröld át nedves ruhával. Az ajtó külső részét és a gombokat fertőtlenítő kendővel töröld át, vagy ha nem akarsz ilyesmit használni, akkor itt is nedves ruhával dolgozz.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?