OTTHONKA

Ne dobd el a kávézaccot, van a lakásban valami, ami örül neki!

Eddig gondolkodás nélkül a kukába dobtad a kávézaccot? Ne tedd, hiszen a növényeid egy részének remek tápanyag lehet. De vajon melyik növény szereti, és melyiknek ne adj belőle?
címkék:

A kávézaccot szinte csodaszerként szokták ajánlani egymásnak a növénykedvelők. Van, akinek valóban kivirul tőle a kertje vagy az ablakpárkánya, másoknak viszont nem válik be. De vajon mi lehet a titok?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Elsősorban természetesen az, hogy vannak olyan növények, amelyek kedvelik a kávézaccot, mások viszont nem szeretik ezt a táplálékot. A kávéfajták között is van különbség, nem mindegyiket kedveli a növény, így érdemes velük kísérletezni, ha nem ragaszkodsz évek óta egy kávémárkához. Azt pedig egyenesen meg se próbáld, hogy zacc helyett friss kávét adsz a növényeidnek! Ez nemcsak pazarlás, hanem a növényeknek sem jó, a friss kávé ugyanis túl savas nekik. Ezt az extra savasságot csak a hortenzia szereti, más növények viszont inkább a kevésbé savas zaccból profitálnak. A kávézacc ugyanis nitrogént és káliumot juttat a virágföldbe, így gyakorlatilag műtrágyaként működik. Az azonban tény, hogy nem minden növény válik dúsabbá tőle. A kávézacc hozzáadása után ugyanis a föld jobban megköti a vizet, ami egyes növényeknek jó, másoknak viszont nem.

Kávézacc 01

Fotó: Pixabay.coim

Melyik növény kedveli, és melyik nem?

A nedvességkedvelő növények örülnek a kávézaccban rejlő plusz tápanyagnak: a poloskavész, a kála, az ernyősliliom, a nefelejcs, a hibiszkusz, az írisz, a gyöngyvirág, a körömvirág és a réti legyezőfű földjére nyugodtan tehetsz belőle. A szárazabb talajt kedvelők viszont nem örülnek neki: a borzas kúpvirág, az agave, a levendula, a télizöld, az orchidea, a szobai futóka, a rozmaring, a szágópálma, a csokros inda, a szukkulensek és kaktuszok, a paradicsom és a jukka viszont nem szereti ezt az adalékot.

Kávézacc 02

Fotó: Pixabay.com

Így használd a kávézaccot

A siker másik titka, hogy tudnod kell, hogyan használd a kávézaccot. Van, aki túl sokat használ belőle, pedig a mértékletesség a virágzó kert titka. A nitrogén és a kálium is olyan anyagok, amelyeket túladagolni sem szabad. Jó megoldás, ha a komposztálóba teszed a zaccot, és ebből a komposztból keversz a virágföldhöz. Keverheted az öntözővízhez is: négy liter vízhez egy teáskanál zaccot adj, hagyd állni egy-két éjszakán át, majd szűrd le. Ha ezzel locsolsz, hamar látni fogod, hogy jót tesz-e a növényeidnek. A mulcshoz is keverheted a zaccot, így a csigákat is távol tartja, míg a talajt lazító földigilisztákat odavonzza.

A macskák sem szeretik a kávé illatát, így nem fogják lerágni a növényeket. A legjobb, ha a növény növekedési periódusában, tavasztól őszig használod ezt az adalékot, télen pedig elhagyod. A mennyiséggel érdemes kísérletezni, mert nem minden növény reagál egyformán a kávézaccra.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?