OTTHONKA

Megkezdődött a poloskaszezon: így akadályozd meg, hogy bemenjenek a lakásba

Eddig a konyhakertben okoztak bosszúságot a büdös bogarak, most pedig igyekeznek behúzódni a házba. Egyre több hívatlan látogatóval találkozhatsz a lakásban; mutatjuk, hogyan tartsd távol őket!
címkék:
  • Szerző:

Beköszöntött az igazi ősz, és ezzel kezdetét vette a rovarinvázió: poloskák tömegei lapulnak az erkélyeken, az ablakok és a bejárati ajtók mellett, hogy bejussanak a meleg lakásokba. Eddig főképp a kertes házban élőknek okoztak bosszúságot, hiszen ezek a rendkívül kártékony rovarok megrágnak mindent a kertben; de most a városban is fejtörést okoznak. Hazánkban évek óta jelen van ez az invazív rovarfaj; 6-7 éve hozhatták be gyümölcsszállítmányokkal őket Ázsiából, Amerikából és Afrikából. A barna színű márványos poloska és a zöld vándorpoloska hamar hozzászokott az itteni körülményekhez, és mivel hazánkban nincs természetes ellensége, alaposan elszaporodott.

A poloska kellemetlen vendég a házban, mindenki szeretné távol tartani őket (Fotó: 123rf)

A poloskák nem veszélyes az emberre, de a jelenlétük igencsak kellemetlen a lakásban, hiszen amint megpróbálod kitessékelni őket, bűzös illatanyagot permeteznek ki magukból. Ilyenkor ősszel igyekeznek olyan helyet keresni, ahol át tudnak telelni; erre pedig a fűtött házak és lakások a legalkalmasabbak. Mutatunk néhány házi praktikát, amivel távol tudod tartani őket!

Máris kezdenek beszivárogni a lakásokba a poloskák, pedig még alig hűlt le az idő (Fotó: Csóka Ferenc)

1. Tegyél fel szúnyoghálót

A szúnyoghálón nem jutnak be a poloskák; de egy-kettő így is besurran a lakásba (Fotó: 123RF)

A legbiztosabb védelem ellenük a szúnyogháló; bár nem olcsó, de igencsak hatásos, ha nem akarod, hogy a poloskák bemenjenek a lakásba. Ugyan a teraszon így is megjelenhetnek, jelentősen csökkentheted a lakásba bejutó rovarok számát. Ajtónyitáskor így is érdemes figyelni, mert ha meglapulnak az ajtón, egy pillanat alatt bejutnak.

2. Csald csapdába őket

Fillérekből készíthetsz ellenük csapdát, amit később újra felhasználhatsz. (Fotó: Ripost)

PET palackból olcsón készíthetsz hatékony csapdát, ami összegyűjti a rovarokat: vágd le a tetejét, és tegyél elemes LED izzót a palack aljába. Alul érdemes fekete szigetelőszalaggal körberagasztani, hogy a fény csak a palack tetején tudjon távozni. A levágott részt fejjel lefelé fordítsd az üveg aljába, és erősen rögzítsd ragasztóval. A poloskák be fognak menni a fényre éjszaka, de ki már nem tudnak jönni. Célszerű az ablak mellé, vagy a teraszra, erkélyre kiakasztani.

3. Riaszd el őket illatokkal

Fokhagyma 02

A fokhagyma szagát ki nem állhatják a poloskák; de, ha te sem bírod, használhatsz helyette illóolajat (Fotó: Pixabay.com)

A fokhagymát ki nem állhatják ezek a rovarok, így érdemes riasztószert készítened belőle. Fél liter vízbe keverj egy kis fokhagymaport, majd tegyél hozzá lehetőleg friss, reszelt fokhagymát is; minél többet, annál jobb. A fokhagymás vízzel kend le azokat a helyeket, ahol be akarnak jutni a lakásba: az ablakpárkányokat, a teraszajtó körüli részeket. Ugyanilyen hatásos ellenük az illóolaj is: tíz csepp mentaolajat keverj be fél liter vízbe, és ugyanígy kend be vele a kritikus helyeket.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?