OTTHONKA

Drakula módszer: vesd be a poloskák ellen és megszűnik a baj

Elkezdtek behúzódni a lakásokba ezek a roppant bosszantó rovarok: a poloskák ellen sokan házi módszerekkel védekeznek. Ez a drasztikus megoldás verhetetlen, mutatjuk!
  • Szerző:

Néhány éve minden ősszel megkeserítik az emberek életét ezek a büdös bogarak: a poloskák ellen mindenki igyekszik védekezni, hiszen roppant bosszantó, ha bejutnak a lakásba. Bár nem okoznak kárt és nem is csípnek, a jelenlétük semmiképpen nem kívánatos odabent. Ennek az invazív rovarnak egyelőre semmilyen természetes ellensége nincsen hazánkban, ráadásul az elmúlt évek enyhe telei miatt minden évben egyre több van belőlük. A hideg idő beköszöntével helyet keresnek, ahol áttelelhetnek: fészerekben, farakásokban tanyáznak, és tucatjával próbálnak bejutni a fűtött házakba, lakásokba is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A poloskák ellen nem lehet nem védekezni.

Erdős területeken több száz is lesben állhat az ajtó melletti falon, teraszon; egyetlen nyitással máris bejutnak a házba, hiába van szúnyogháló a nyílászárókon. Bár nem mindenhol egyforma mértékű az invázió az országban, mindenhova jut bőven ebből a bosszantó rovarból; így mindenkinek problémát okoz a védekezés ellenük. Mivel rengetegen vannak, sokan nem tartják járható útnak a vegyszeres irtást, hiszen azt egyrészt anyagilag nem lehet bírni, másrészt senki nem szeretne állandó vegyszerpermetben élni. Megfogni, agyoncsapni nem lehet őket, hiszen védekezésképpen rettenetes bűzfelhőt bocsátanak ki magukból; így jobb, ha nem az irtásukkal, hanem a távol tartásukkal próbálkozol. Poloskák ellen pedig a leghatásosabb szer a fokhagyma; nem véletlen hívják ezt a filléres poloskaűző keveréket Drakula-módszernek. Ezúttal vámpírok helyett a büdös bogarak vannak a célkeresztben – és ez a permet valóban hosszú időre elriasztja őket.

Fokhagyma 01

A fokhagyma a leghatásosabb a poloskák ellen. Fotó: Pixabay.com

A fokhagymás védekezésnek egyetlen hátulütője az, hogy a fokhagymaszagot nem csupán a poloskák, de az ember sem viseli el. Ezért ezt a keveréket érdemes inkább odakint, az ablakok, ajtók körül, vagy a teraszon, erkélyen használni. Szükséged lesz két nagy fej fokhagymára, egy tasak fokhagymaporra, és fél liter vízre. Reszeld le a fokhagymát, és add a vízhez; majd tedd bele a szárított fokhagymaport is. Alaposan keverd össze, és hagyd állni 24 órát, hogy a fokhagyma illóanyagai feloldódjanak a vízben.

Elég egy pillanatra kinyitni az ablakot, máris bent vannak a lakásban. Fotó: Csóka Ferenc

A permetet másnap szűrd le, és tedd spriccelős flakonba. Fújd körbe vele kívül a falat, a nyílászárókat, párkányokat. Ha tudod, hol szeretnek tanyázni a poloskák a teraszon, oda is fújj egy nagyobb adagot. Néhány naponta ismételd meg a kezelést; már az első alkalom után látványosan kevesebb poloska akar bejutni a lakásba. A módszer olcsó, és teljesen vegyszermentes, érdemes tenni vele egy próbát!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készíts szaloncukrot házilag!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?