OTTHONKA

Rendetlen a hűtőd? Így szüntesd meg a káoszt

Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik élelmiszert, melyik polcra teszed a hûtőszekrényben. Az is fontos, hogyan csomagolod be. Van néhány aranyszabály, melyet ha betartasz, elkerülheted, hogy állandóan a hûtőd miatt bosszankodj.

Tudod-e, hogy hol ideális tárolni a nyers húst és halat? Hová egyáltalán ne pakolj ilyesmit? És milyen hőmérsékleten működik leghatásosabban a hűtőszekrény?

A logikusan elrendezett hűtőszekrényben az étel tovább friss marad, ezzel csökkentheted a fölösleges pazarlást.

Hűtő hőmérséklete

Állítsd a belső hőmérsékletet 1-4 Celsius fokra, így az ételek hőmérséklete maximum 5 fok lesz. Soha ne rakj meleg ételt a frigóba, mert az ételek romlásához, esetleg ételmérgezéshez vezethet.

Hogyan tárold?

A felbontott lekvárt, dzsemet, zselét, fűszert tárold hűtőben. A főtt ételeket fedd le, a nyers húst és halat pedig légmentesen csomagold be.

ELHELYEZÉS

Felső polcok

Azokat az ételeket tedd ide, melyeket már nem kell megfőzni. Ilyenek az ételmaradékok, felvágottak.

Középső polcok

Ide a tejtermékek kerüljenek: tej, joghurt, vaj, sajtok.

Legalsó polc

Itt van a leghűvösebb. Ez a helye a becsomagolt nyers húsnak, halnak. Ha betartod ezt a rendet, elkerülheted a veszélyes keresztszennyeződést.

Keresztszennyeződés: Közvetve vagy közvetlenül az esetleg szennyezett nyers ételről betegséget okozó mikroorganizmus kerül a többi ételre.

Az ilyen ételek elfogyasztása okozza leggyakrabban az élelmiszer eredetű megbetegedéseket.

Kihúzható fiókok

A zöldségek, saláták, gyümölcsök helye. Az eredeti csomagolásukban helyezd őket ide. A friss fűszernövényeknek is ez az ideális helye. Itt tárolva véletlenül sem fognak kikötni a hűtő hátsó falánál, ahova rá is fagynak.

Hűtő-ajtó

Ez a hűtő legmelegebb helye, és itt változik leggyakrabban a hőmérséklet. Itt csak azt tárold, amiben eredetileg is van tartósítószer. Ilyenek a lekvárok, fűszerek, gyümölcslevek.

PÁR JÓ TANÁCS:

1. Takarítsd rendszeresen a hűtődet. A sarkok tisztítására egy régi fogkefét is vess be.

2. Ha nem végzi el automatikusan, rendszeresen olvaszd le a hűtőd. Ezzel elkerülheted a jegesedést, mely emeli a hűtő belső hőmérsékletét.

3. Zöldségfélét és salátát ne helyezz a polc hátuljára. Ott hűvösebb van, mint elöl. Arról nem beszélve, hogy meg is fagy, ha hozzáér.

4. A puhább sajtokat a hűtő ajtajában is tárolhatod.

5. A tojás állandó hőmérsékleten tartva marad legtovább friss.  A középső polcra tedd.  

6. Néhány zöldség és gyümölcs gázokat fejleszt. Ennek hatására pár érzékenyebb zöldség hamarabb tönkremegy. Ne tárold a hűtőben az avokádót, banánt, nektarint, őszibarackot, körtét, szilvát, paradicsomot, krumplit.

 

 

 

És ezeket olvastad már?