Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2019.09.23.

Szereted a szobanövényeket? Akkor ezt kell tenned ősszel

Az ősz beköszöntével sokan szembesülnek vele, hogy kedvenc növénykéjük a nyáron kinőtte a cserepet. Nem mindegy azonban, hogyan csináljuk, hiszen akár a növény halálát is okozhatjuk...

A legtöbb szobanövényt évente, kétévente át kell ültetni, hiszen egyrészt kinövik a cserepet, másrészt a rendszeres locsolástól összetömörödik a virágföld, és a gyökerek berothadhatnak. De ezen felül azért is tesz jót nekik, ha új cserépbe költöztetjük őket, mert a földből kapják a táplálékot, így az új virágföldben szebben tudnak fejlődni.

Fotó: Pixabay

Mikor kell új cserépbe költöztetni a növényeket?

Fotó: Pixabay

Alaposan vizsgáljuk át szobanövényeinket, mielőtt bevisszük őket a lakásba a balkonról. Elég a cserép alján lévő lyukakra vetnünk egy pillantást, hogy meglássuk, szükséges-e átültetni: ugyanis, ha ott gyökérszálakat látunk, szobanövényünk bizony kinőtte a cserepet. Erre utaló jel az is, ha a növény egyébként nagyon jól érzi magát heti egy locsolással – most viszont 3-4 nap után hervadni kezdenek a levelei. Ez ugyanis azt mutatja, hogy a virágföld már nem engedi át a vizet, így nem jut elegendő a gyökereknek. Nagyon fontos, hogy azokat a növényeinket ne ültessük át, amelyek ősszel virágoznak, és általában járjunk utána, hogy melyik fajtát mikor szükséges új cserépbe tenni.

Gondosan készüljünk elő

Fotó: Profimedia

A legfontosabb a cserép megfelelő kiválasztása. A legtöbb szobanövénynek elegendő, ha egy számmal nagyobb, mint a korábbi volt. A növény így a levelekre és a virágokra fog dolgozni, ha túl nagy a cserép, akkor viszont a gyökerek fejlődnek inkább. Fontos, hogy ugyanolyan anyagú cserépbe ültessük át a növényt, mint amilyenben eddig is volt. Ugyanis egészen más a műanyag és az agyagcserép víztartási tulajdonsága, és az érzékenyebb növények nehezen viselnék a változást. Az agyagedényt mindig áztassuk be ültetés előtt, mert ellenkező esetben a növény elől szívná el a vizet. Ha kiválasztottuk a cserepet, készítsünk elő mindent, amire szükségünk lesz: legyenek kéznél a szerszámok, a víz és a virágföld. Az átültetés előtt alaposan öntözzük be növénykénk földjét, hogy könnyebben ki tudjuk venni a cserépből.

Óvatosan helyezzük át

Fotó: Pixabay

Ha minden megvan, akkor ideje átköltöztetni a növénykét az új cserépbe. Hogy könnyen ki tudjuk szedni a régiből, finoman ütögessük a földhöz az alját, majd fordítsuk fejtetőre. Így földlabdástul kicsúszik a cserépből, de a műanyag cserepet akár le is vághatjuk róla. A gyökerek között lévő földet nem kell bolygatni, labdástul ültessük át a növényt az új helyére. Tegyünk egy kevés friss földet az új cserép aljára, majd erre helyezzük rá a virágot. Ezután töltsük fel a földlabda és a cserép közötti területet az új virágfölddel, és a cserép tetejére is tegyünk. Ha megvagyunk, alaposan öntözzük be a növényt, és tegyük a végleges, téli helyére. Fontos, hogy tápoldatot az átültetés után ne adjunk neki. Mivel a szobanövények nagy része nyugalmi állapotba kerül télen, vagyis lelassul a nedvkeringés, nincs szüksége annyi vízre, mint a vegetációs időszakban. Tavasszal viszont új hajtásokkal, növekedéssel hálálják meg a gondoskodást.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

Elsóztad a levest? Ezt az egy trükköt jegyezd meg, mert megmentheted az ételt vele

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!