OTTHONKA

Te milyen gyakran tisztítod a kávéfőzőt? Így kellene csinálnod

Mikor pucoltad ki legutóbb alaposan a kávéfőzőt? Megmutatjuk, miért kellene erre nagyobb figyelmet fordítanod, és azt is, hogyan csináld.

Ha a kedvenc háztartási gépünkre kellene szavazni, a legtöbben valószínűleg a kávéfőzőt választanák. De a tisztítására is ugyanekkora figyelmet fordítunk?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kávéfőző 01

Fotó: Pixabay.com

Mindenesetre érdemes lenne! Már csak azért is, mert a kávéfőző forró, nedves közege a baktériumok és a penész kedvence lehet. Vizsgálatok szerint 100 kávéfőzőből legalább ötvenben vígan nőnek a penészgombák, bár kezdetben csak mikroszkopikus mennyiségben. Amikor már látható is a penész, akkor nagy a baj, ilyenkor már könnyedén okozhatnak a gombák allergiát vagy asztmarohamot is. A szalmonella- és E.coli baktériumok viszont nem láthatóak, mégis komoly veszélyt rejtenek, a gyomrot és az emésztőrendszer más részeit támadják.

Kávéfőző 03

Fotó: Pixabay.com

Emellett szinte eltörpül, mégsem mellékes, hogy a koszos kávéfőző a kávéd ízét is rontja. Az őrölt kávéból ugyanis a kávéfőző elsejében olajok maradhatnak vissza, amelyek megavasodhatnak, és kellemetlen aromájuk a következő kávék ízén is érződni fog. Ha nem tisztítod rendszeresen a kávéfőzőt, akkor egy idő után ihatatlanul keserű lesz a kávéd, akármilyen jó minőségű kávét is veszel a boltban.

De hogyan tisztítsd a kávéfőzőt?

Nem túl bonyolult feladat. Egyszerűen töltsd fel a víztartályát egy rész ecet és két rész víz keverékével. Az ecet lemarja a lerakódásokat, a vízkövet, és elpusztítja a baktériumokat. Főzd le az ecetes keveréket, mintha kávét főznél, majd még 10 percig hagyd hatni az ecetet. Mosd el a kávéfőzőt, és főzd át még kétszer tiszta vízzel, hogy az ecet íze mindenhonnan eltűnjön. A tejhabosítót is tisztítsd át ugyanezzel a módszerrel.

Kávéfőző 02

Fotó: Pixabay.com

Ha „ipari” megoldást szeretnél, a drogériákban kaphatók kávéfőző tisztításához való szerek. Ezek használata után ugyanúgy főzd át kétszer a kávéfőzőt tiszta vízzel, nehogy vegyszermaradék maradjon benne.

Ha azzal számolunk, hogy minden nap, sőt, naponta akár kétszer is főzöl kávét, havonta egyszer érdemes kitisztítani a kávéfőzőt. Két mosás között pedig öblítsd el a kávétartályt és a csészét, ahová a kávé a főzőből érkezik, illetve amit csak lehet, hagyj rajta nyitva napközben, hogy ne fülledjen be. A kezedet pedig kávéfőzés előtt is ugyanolyan alaposan mosd meg, mintha bármilyen más ételt készítenél, hogy ne vigyél rá semmilyen szennyeződést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?