ÉLETMÓDI

Igazi retró-reggeli: a háziasszony fotójától mindenkit elkapott a nosztalgia

A '70-es, '80-as években jóízűen kanalazták reggelente a gyerekek. Kiderült, hogy nagyon sokan még most is emlékeznek a retró-reggeli illatára és ízére, sőt, még ma is szeretik.
  • Szerző: D.K.

Egyszerű fotó bukkant fel a napokban a profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája Facebook csoportban, ahol a nők rendszeresen megosztják egymással, mit főznek éppen – így inspirálódnak egymás ebédjéből, vacsorájából. A tegnapi napon az egyik csoporttag (Komár Edit) végtelenül egyszerű reggelijét mutatta meg társainak és a kép néhány óra leforgása alatt annyi lájkot és hozzászólást kapott, hogy valósággal felrobbantotta a netet. Szinte mindenkiből nosztalgiát váltott ki a fotó és nagyon sokan azonnal nekiláttak elkészíteni a primitív ételt. S hogy mi ez az egyszerű reggeli: tányérnyi kakaóba beáztatott, szikkadt kifliből tépkedett darabok. Íme, a fotó:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kakaóba áztatott kifli, azaz aprítóska (Olvasói fotó, Komár Edit)

A rengeteg hozzászólásban a nők elmondták, hogy annak idején, a '70-es, '80-as években ők is nagyon sokszor kezdték ezzel az egyszerű, spórolós étellel a napot. Zacskós tej vagy kakaó, 40 filléres kifli... Az is kiderült, hogy a legtöbb helyen aprítóskának hívták ezt a reggelit. De ahány ház, annyi szokás, más változatok is felbukkantak: „Kakaóba/tejbe aprítós, a gyerekeim csöpögőnek. Imádom, ritkán de a mai napig is szoktam enni.” És ne higgyük, hogy attól, hogy egy étel ennyire egyszerű, nem lehet szeretni: „Nagyon szeretem! Most gyorsan készítek is, úgy megkívántam!” – írta kommentben az egyik csoporttag. „Azonnal megenném, ha beledöglök is, pedig se tejet, se glutént nem szabad...” – fűzte hozzá egy másik. „Erre csorog a nyálam, pedig a hűtő tele van sonkával” – írta egy másik kommentelő, valaki pedig ezt tette hozzá: „Ez gyerekkorunk gabonapelyhe. Imádtuk!”

Emlékek a múltból

És csak dőltek, dőltek az emlékek... „Régen gyerekkoromban mama fejés után felforralta a tehéntejet és úgy ettük. Az illatát ma is érzem...” És a hozzászóló nincs egyedül, az is kiderült, hogy a tejbe áztatott kifli vagy zsömle nem csak reggelire népszerű: „Ugyanezt vacsiztam, imádom. Majdnem minden este ez a kajám, a zsömlét hol kakaóba, hol tejbe áztatom.” Az is kiderült, hogy nemcsak régi nosztalgia ez az egyszerű étek, sokan szeretik ma is, és nem csak az idősebb generáció tagjai: „A kisebbik fiamnak is ez a kedvence. Gyakorta kéri reggelire annyi különbséggel, hogy ahol élünk, nincs kifli de van édes briós. Azt dobalom bele neki a tejbe. Hú, de szereti!” – fűzte hozzá egy külföldön élő anyuka. Kedves Olvasók! Ti emlékeztek még az aprítóskára?

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?