Létrehozva: 2016.08.10.

Segítséget és reményt hirdet Mága Zoltán templomi hangversenysorozata

A Kárpát-medencét átölelõ hangversenysorozatot indít útjára Mága Zoltán hegedûmûvész. A Hangok és Harangok Fesztivál a Bazilikából indul.

A Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál ünnepélyes megnyitójára a Szent István-bazilikában 2016. augusztus 21-én, 19 órakor kerül sor Kossuth-díjas művészek közreműködésével.

Az év legnagyobb jótékonysági koncertsorozatának fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnöke pedig Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek lesz.

A katolikus, református, evangélikus templomokban és zsinagógákban rendezendő egy hónapos fesztiválon Magyarország minden megyéjében, Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken egyaránt felcsendülnek zenei kincseink, erősítve a magyar kulturális közösségi tudatot. Mága Zoltán a jótékonysági jellegű koncertekkel nem csak a magyar zenei kultúrát kívánja népszerűsíteni, hanem konkrét segítséget is szeretne nyújtani a hangversenyeknek otthont adó településeknek.

Az ünnepélyes megnyitón augusztus 21-én, a budapesti Szent István-bazilikában többek között fellép Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekes, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész és Kiss B. Atilla Kossuth-díjas tenor.

A nyitó koncert bevételéből Mága Zoltán a Hortobágyon hősi halát halt négy tűzszerész családtagjainak kíván segítséget nyújtani, valamint életmentő orvosi műszert vásárol a Heim Pál Gyermekkórháznak. Mecénások felajánlásaiból jelentős összegű támogatást nyújtanak a budapesti Szent István-bazilika felújítására is.

A Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál további állomásán is nemzetközileg elismert művészek, a hazai könnyűzenei élet legkiválóbb előadói lépnek fel. A hangversenyek repertoárja klasszikus és egyházi zenéből áll majd. A fesztiválsorozat az ország legnagyobb templomaiban kerül megrendezésre – többek között – a Debreceni Református Nagytemplomban, a Szegedi Dómban, az Egri Bazilikában, a Szombathelyi Evangélikus Templomban, a Győri Székesegyházban, a Miskolci Evangélikus Templomban, a Szolnoki Szentháromság Templomban, a Pécsi Székesegyházban, a Hódmezővásárhelyi Szent István Katolikus Templomban, a Karcagi Református Nagytemplomban, valamint a Gyöngyösi Szent Bertalan Nagytemplomban.

Horvátországban, az Eszéki Katedrálisban a horvát köztársasági elnök is jelen lesz Mága Zoltán koncertjén, amelyet az árvízkárosultak megsegítéséért rendez. A Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar közreműködésével megvalósuló fesztiválsorozat záró koncertje a budapesti Dohány utcai Zsinagógában lesz szeptember végén.

Mága Zoltán, Prima Primissima-díjas művész pontosan öt évvel ezelőtt, 2011. augusztus 21-én, indította útjára a 100 Templomi Koncert című jótékonysági hangversenysorozatát, amelynek révén példátlan összefogásra buzdította embertársait egy-egy kiemelt cél érdekében.

Több mint 100 millió forint értékben gyűjtött adománnyal segítette a rászoruló embereket, közösségeket, és számos templom felújításához járult hozzá. Megszólalt hegedűje hősi halottak árváinak megsegítéséért, természeti katasztrófák károsultjaiért, beteg gyermek gyógykezeléséért, hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek taníttatásáért, és kórházak támogatásáért.

A templomi koncertsorozat sikerének híre eljutott a Vatikánba is, ahol XVI. Benedek pápa audiencián fogadta Mága Zoltánt 2011. szeptember 28-án.

A hegedűművész bízik abban, hogy a Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál koncertjeivel a 100 Templomi Koncerthez hasonló összefogást teremtve, remélhetőleg nagyságrendben is azonos mértékű támogatással tudja majd segíteni rászoruló embertársait.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot, késsel fenyegette, gyakran bezárta - borzalmas részletek

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Elismerésre méltó átalakulás: 33 kiló mínusszal ma már boldogan néz tükörbe Adrienn

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!