SIKK

Fellázadtak a japán nők, elég a magas sarkú cipőből!

A japán nők számára magas sarkú cipőt viselni majdhogynem munkaköri kötelesség. Egyre többen vannak azonban, akiknek elegük van a nem egyszer fájdalmas hagyományból.
  • Szerző: Ripost

A japán színésznő és író, Ishikawa Yumi által meghirdetett mozgalom azt szeretné elérni, hogy iktassák törvénybe: a munkaadók nem tehetik többé kötelezővé a munkahelyeken a magas sarkú cipő viselését. A támogatók a #kutoo hashtaget használják a közösségi médiában, egyszerre utalva ezzel a #metoo mozgalomra, és egy japán szójátékra: japánul ugyanis a kutsu szó cipőt, a kutsuu szó pedig fájdalmat jelent.

A mozgalom alapítója szerint a kötelező magassarkú-viselés nem más, mint a szexuális megkülönböztetés egyik formája, hiszen a férfi munkavállalóknak nem kell egész nap kényelmetlen, vagy akár sérülést okozó cipőben fájdítani a lábukat.

Az új törvényért indított petíciót már húszezren írták alá, hivatalos válasz azonban egyelőre nem érkezett rá. Japánban, ahol a nemi szerepek meglehetősen merevek, valószínűleg nem lesz egyszerű feladat a bevett céges kultúrán változtatni, bár a közhangulat egyre inkább efelé hat.

Ugyanakkor ez a kérdés nem csak a szigetországot érinti. Európai munkavállalók is gyakran számolnak be olyan munkahelyi előírásokról, amelyekben öltözködési ajánlásként szerepel a magas sarkú cipő. Julia Roberts pedig 2016-ban egyenesen mezítláb lépett a vörös szőnyegre, tiltakozva az előző évi események ellen – akkor ugyanis nem engedték fel a vörös szőnyegre azokat a hölgyeket, akik lapos sarkú cipőt viseltek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?